Izrael: Vrhovni sud razmatra Netanyahuovu pravosudnu reformu

03.08.2023.

17:46

Autor: M.M./Hina/HRT

Izrael: Vrhovni sud razmatra Netanyahuovu pravosudnu reformu

Izrael: Vrhovni sud razmatra Netanyahuovu pravosudnu reformu

Foto: Ronen Zvulun / Reuters

Izraelski Vrhovni sud u četvrtak je započeo saslušanje prve u nizu žalbi na pravosudne reforme koje provodi premijer Benjamin Netanyahu i njegova desna koalicija i koje su dovele do unutarnje krize bez presedana.

Amandmanom na "osnovni zakon" u ožujku je Netanyahuova vlada ograničila uvjete pod kojima premijer može biti proglašen nesposobnim i biti uklonjen s dužnosti.

Podnositelji žalbe, koji imaju podršku glavnog tužitelja, žele povlačenje tog amandmana, tvrdeći da je parlament zloupotrijebio svoje ovlasti time što ga je osobno prilagodio Netanyahuu, kojem se odvojeno sudi zbog korupcije.

Zagovornici mjere pak tvrde da se time demokratski izabran čelnik štiti od neprimjerenog svrgavanja.

Slučaj je suprotstavio Vrhovni sud izraelskom parlamentu Knessetu, dvije institucije smještene jedna blizu druge u Jeruzalemu. Između njih su se u četvrtak tijekom saslušanja okupili prosvjednici.

Nije tajna da je naš premijer odlučio započeti rat protiv Vrhovnog suda i prirode Izraela kao demokracije, a mi smo izašli na ulice kako bi to spriječili, rekla je bivša ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni.

Pobornici Netanyahua, koji je rekordan šesti mandat preuzeo krajem prosinca, žalbu u četvrtak prikazuju kao podsjetnik da se neizabrani suci miješaju u demokratski mandat vladajuće koalicije.

Želimo pravu i istinsku demokraciju, rekla je pravnica Iska Bina, pobornica amandmana. Naš glas više ne vrijedi jer za nas odlučuje 15 sudaca, dodala je.

U rujnu će se po prvi put u Izraelu sastati svih 15 sudaca Vrhovnog suda kako bi saslušali žalbu o još jednom amandmanu onom koji ograničava njegove ovlasti.

Kritičari pravosudnih reformi vlade tvrde da je ta institucija posljednji branik samovolje izvršne vlasti u toj zemlji bez ustava i s jednodomnim parlamentom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!