Izrael zamrzava izgradnju naselja na Zapadnoj obali

20.02.2023.

15:25

Autor: Hina/HRT/A.V.

Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu

Foto: Menahem Kahana/Pool / Reuters

Izrael na okupiranoj Zapadnoj obali neće u narednim mjesecima odobriti izgradnju novih židovskih naselja, priopćio je u ponedjeljak ured premijera Benjamina Netanyahua, nakon povjerljivih razgovora vođenih kako bi se izbjeglo glasanje u Vijeću sigurnosti UN-a o tom pitanju.

Netanyahuova koalicijska vlada je 12. veljače retroaktivno dala zeleno svjetlo za devet sela koja su bila podignuta bez dozvole vlade, razljutivši Palestince koji to područje žele za svoju buduću državu.


Ta je odluka naišla kako na osudu zapadnih sila tako i izraelskih arapskih partnera koji ta naselja smatraju ilegalnim.


No, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) su rekli Vijeću sigurnosti UN-a da neće u ponedjeljak pozvati na glasanje o nacrtu rezolucije protiv širenja židovskih naselja, navodeći "pozitivne razgovore između partnera".


Vijeće sigurnosti će, dodaje UAE, umjesto toga izaći s jednoglasnom izjavom.


Također, glasanje u Vijeću sigurnosti stavilo bi na kušnju Washington i testiralo volju SAD-a da stavi veto na rezoluciju nakon što je javno upozorio svog bliskoistočnog saveznika da se suzdrži od izgradnje novih naselja.


Izrael je sponzorirao izgradnju oko 140 naselja na Zapadnoj obali, području koje smatra povijesnim pravom i sigurnosnom branom.


- Izrael je izvijestio SAD da u narednim mjesecima, osim devet spomenutih sela, neće odobriti izgradnju novih naselja, stoji u priopćenju premijerovog ureda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!