Izrael zbog omikrona zabranio putovanja u SAD

10:32 / 20.12.2021.

Autor: Hina/HRT/D.D.

Izrael zabranio putovanja u SAD

Izrael zabranio putovanja u SAD

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Izrael je u ponedjeljak dodao SAD na svoj popis zabranjenih zemalja, navodeći kao uzrok zabrinutost zbog širenja omikron-varijante koronavirusa.

Prema propisu, koji stupa na snagu u utorak u 22 sata, Izraelcima će trebati posebna dozvola za putovanje u SAD, koji je sada među više od 50 zemalja u koje neće smjeti putovati.


U televizijskom obraćanju u nedjelju premijer Naftali Bennett rekao je da je Izrael kupio malo vremena tako što je reagirao brzo i ograničio putovanja kad je omikron zabilježen prvi put prošli mjesec.


No sada se predviđa porast broja zaraženih u nekoliko idućih tjedana.


Postupajući prema preporukama ministarstva zdravstva, ministri su u ponedjeljak glasovali za stavljanje SAD-a, Italije, Belgije, Njemačke, Mađarske, Maroka, Portugala, Kanade, Švicarske i Turske na popis zabranjenih zemalja za putovanja, priopćio je Bennettov ured.


Više od 50 zemalja, uglavnom u Africi, nalazi se na crvenoj listi, a turistički su ulasci u Izrael zabranjeni.


Izrael je zabilježio 134 potvrđena slučaja zaraze omikron-varijantom i 307 vjerojatnih slučajeva, izvijestilo je ministarstvo zdravstva. Od njih, 167 bilo je simptomatskih, rečeno je.


U prvom brzom odgovoru na omikron, koji je prvi put zabilježen u Južnoafričkoj Republici i Hong Kongu, Izrael je zabranio ulazak strancima 25. studenog te nametnuo karantenu u trajanju od tri do 14 dana za Izraelce koji se vraćaju iz inozemstva. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!