Izraelci 17. subotu prosvjedovali protiv pravosudne reforme

29.04.2023.

22:54

Autor: T.V./HRT/Hina

Izraelci 17. subotu prosvjedovali protiv pravosudne reforme

Izraelci 17. subotu prosvjedovali protiv pravosudne reforme

Foto: Corinna Kern / REUTERS

Izraelci su ponovno izašli na ulice Tel Aviva kako bi prije nego u ponedjeljak počne sjednica parlamenta prosvjedovali protiv pravosudne reforme koju želi provesti vlada Benjamina Netanyahua.

Otkad je početkom siječnja najavio reformu, desetci tisuća Izraelaca okupljaju se svaki tjedan kako bi upozorili na prijetnju demokraciji i kritizirali vladu koju je u prosincu formirao Netanyahu, jedan od najvećih krajnjih desničara u Izraelu.

Potonji je 27. ožujka proglasio "stanku" kako bi pružio "priliku (...) dijalogu", ali je mobilizacija protiv reforme koju njezini kritičari smatraju antidemokratskom, i dalje snažna.

"Povijest vas gleda", moglo se pročitati na transparentu na prosvjedu u Tel Avivu, gdje su prosvjednici nosili nacionalnu zastavu i bacali dimne bombe.

Policija ne objavljuje službene podatke o broju sudionika na prosvjedima.

Vlada želi reformom smanjiti ovlasti Vrhovnog suda za koji kaže da je politiziran pa bi parlament u budućnosti mogao poništiti odluke Vrhovnog suda jednostavnom većinom glasova. Kritičari reforme smatraju da bi mogla utrti put neliberalnom i autoritarnom zastranjenju.

Pristaše i protivnici reforme pokušavaju nastaviti pritisak na političare prije početka parlamentarne sjednice u ponedjeljak.

Izraelsko društvo se polariziralo, pri čemu pobornici najavljenih promjena smatraju da će one vratiti ravnotežu među vlastima. Vlada i njezini pristaše tako tvrde da su promjene nužne kako bi se ukrotili suci koji djeluju aktivistički i agresivno su prodrli u sferu parlamenta i izvršne vlasti.

Predsjednik države Isaac Herzog već mjesec dana pregovara s predstavnicima vlade i oporbe kako bi se postigao dogovor o izgledu reforme.

Ministar pravosuđa Yariv Levin, predlagatelj reforme, obratio se u četvrtak tisućama pristaša okupljenih u Jeruzalemu.

Ministar financija Betzalel Smotrich (Vjerski cionizam, krajnja desnica) koji je također sudjelovao na tom skupu, poručio je da vlada "neće odustati" od reforme.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!