Izraelci pokrenuli zračne udare u pojasu Gaze, UN ih optužuje za "domicid"

13.02.2023.

Zadnja izmjena 16:04

Autor: Hina/HRT/A.V.

Gaza

Gaza

Foto: Mohammed Salem / Reuters

Izraelska vojska je odgovorila na raketni napad iz pojasa Gaze pokrenuvši zračne udare usmjerene prema podzemnom objektu kojim se koristi Hamas, priopćile su Izraelske obrambene snage (IDF) u ponedjeljak rano ujutro.

Borbeni zrakoplovi pogodili su podzemni kompleks koji je sadržavao sirovine korištene za proizvodnju raketa, priopćio je IDF.


- IDF smatra Hamas odgovornim za sve terorističke aktivnosti koje dolaze iz Gaze i suočit će se s posljedicama narušavanja izraelske sigurnosti, stoji u priopćenju.


U subotu su palestinski militanti ispalili raketu na izraelsko granično područje. Izraelska vojska je rekla da je presrela raketu.


Sigurnosna situacija u Izraelu i na palestinskom području već je tjednima izuzetno napeta. Devet Izraelaca i jedan Ukrajinac ubijeni su u palestinskim napadima ove godine. Od početka terorističkog vala prije gotovo godinu dana, izraelska vojska provodi gotovo svakodnevne racije na Zapadnoj obali.


To je dovelo do obnavljanja sukoba u kojima je samo ove godine 45 Palestinaca ubijeno. Postoje i nova izvješća o nasilju izraelskih doseljenika nad Palestincima, izraelskim aktivistima ili vojnicima.


Izrael je osvojio Zapadnu obalu i istočni Jeruzalem 1967. Danas tamo živi više od 600.000 izraelskih doseljenika. Palestinci žele taj teritorij za neovisnu državu Palestinu s istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom.

UN-ovi izvjestitelji optužuju Izrael za "domicid"


Tri posebna UN-ova izvjestitelja zatražila su u ponedjeljak da se Izrael proglasi odgovornim za rušenje palestinskih kuća na okupiranoj Zapadnoj obali, optuživši ga za "domicid".

Ta tri neovisna stručnjaka koja imaju mandat Vijeća za ljudska prava, ali ne istupaju u ime Ujedinjenih naroda, pozvala su u priopćenju međunarodnu zajednicu da poduzme korake kako bi se zaustavilo "sustavno i planirano rušenje i zatvaranje kuća (...), proizvoljna preseljenja i prisilni izgon Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali".

UN-ovi stručnjaci navode da su izraelske vlasti u siječnju srušile 132 palestinska objekta u 38 zajednica na Zapadnoj obali, među kojima su 34 stambene jedinice i 15 objekti financirani iz donacija. To je porast od 135 posto u odnosu na isto razdoblje 2022. i uključuje pet rušenja kao oblika kazne.

- Sustavno rušenje palestinskih kuća, izgradnja ilegalnih izraelskih naselja i sustavno odbijanje građevinskih dozvola Palestincima na okupiranoj Zapadnoj obali može se nazvati 'domicidom', upozoravaju trojica stručnjaka, među kojima je Balakrishnan Rajagopal, posebni izvjestitelj za primjereno stambeno zbrinjavanje.

Krajem 2022. Rajagopal je zatražio da se "domicid" - masovno i sustavno rušenje kuća civila tijekom sukoba - proglasi posebnim zločinom u međunarodnom kaznenom pravu.

- Izravni napadi na kuće, škole, sredstva za život i izvore vode palestinskog naroda nisu ništa drugo do pokušaj Izraela da ograniči pravo Palestinaca na samoodređenje i ugrozi samo njihovo postojanje, ističu stručnjaci u priopćenju. 

- Izraelska taktika prisilnog preseljenja i izgona palestinskog naroda nema granica. U okupiranom istočnom Jeruzalemu desetci palestinskih obitelji izloženi su neposrednoj prijetnji izgona i prisilnog preseljenja zbog (...) diskriminatornih planova koji idu na ruku širenju židovskih naselja, dodaju. Kolonizacija okupiranih teritorija je "nezakonit čin po međunarodnom pravu i usporediv je s ratnim zločinom, ističu.

Više od 475.000 Izraelaca živi u židovskim naseljima na Zapadnoj obali, gdje živi 2,8 milijuna Palestinaca.

Izraelski sigurnosni kabinet je 12. veljače izvijestio da će odobriti devet kolonija na okupiranoj Zapadnoj obali, nakon niza palestinskih napada u istočnom Jeruzalemu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!