Izraelska policija hicem ubila mladića u jeruzalemskom Starom gradu

01.04.2023.

Zadnja izmjena 22:55

Autor: M.M./Hina/HRT

Izraelska policija hicem ubila mladića u jeruzalemskom Starom gradu

Izraelska policija hicem ubila mladića u jeruzalemskom Starom gradu

Foto: Ammar Awad / Reuters

Izraelska policija ubila je 26-godišnjaka u Jeruzalemu blizu džamije Al-Aksa jer se navodno domogao policijskog oružja, no očevici i neki izraelski portali dvoje u policijsku verziju događaja.

Policija je kazala da je mladić pri ispitivanju zgrabio pištolj policajca te ispalio dva metka prije nego li je ubijen.

Muškarac je podrijetlom bio iz arapskog sela u blizini pustinje Negev na jugu Izraela. Novine Haaretz izvijestile su da je nedavno završio medicinsku školu.

Prema izraelskom novinskom portalu ynet, svjedok je kazao da je čovjek ustrijeljen pošto je pritekao u pomoć ženi koja se našla u sukobu s policijom. Te tvrdnje policija je odbacila kao neistinite.

Obitelj 26-godišnjaka od policije zahtijeva objašnjenje te objavu snimke pucnjave.

Glasnogovornik policije kazao je da nije bilo kamera u blizini koje bi zabilježile incident te da kamere sigurnosnih snaga u tom području nisu mogle snimiti taj događaj.

Nekoliko izraelskih medija bacilo je sumnju na službenu verziju događaja.

Dvodnevni opći štrajk najavljen je u selu 26-godišnjaka u subotu. I drugi arapski gradovi u Izraelu planiraju se pridružiti prosvjedu u nedjelju.

Incident se navodno dogodio na ulazu u džamiju Al-Aksa, trećeg najsvetijeg mjesta islama, no i u području svetom židovima koji ga nazivaju Brdo hrama.

Prema službenim brojkama, više od 200 tisuća muslimana ondje je obilježilo drugi petak ramazana.

Prije početka muslimanskog mjeseca posta, strahovalo se da će se napeta sigurnosna situacija u državi pogoršati. Prema policiji, prvi je tjedan prošao bez većih incidenata.

Zadnjih dana strane prijestolnice izrazile su zabrinutost zbog mogućeg nasilja jer i kršćanski Uskrs i židovski Pesah padaju u vrijeme ramazana, a od početka godine izbio je novi val izraelsko-palestinskog nasilja no intenzitet je pao prije tjedan dana, piše agencija AFP.

Nasilni sukobi Palestinaca i izraelskih sigurnosnih snaga posljednjih godina opetovano su se događali u području oko džamije Al-Aksa. Situacija je 2021. eskalirala u 11-dnevni sukob između Izraela i vladajuće stranke Gaze Hamasa.

Izraelci ozlijeđeni na Zapadnoj obali, napadač ubijen


Tri Izraelca ozlijeđena su na okupiranoj Zapadnoj obali kada se u njih zaletjelo vozilo, a navodnog napadača ubili su izraelski vojnici, javljaju mediji o novoj epizodi nasilja nakon relativnog primirja.

Izraelska vojska je objavila da se "terorist" zaletio vozilom u ljude blizu mjesta Beit Ummar na jugu Zapdne obale, a vojnici su ga zatim neutralizirali.

Glasnogovornik je zatim potvrdio da je navodni napadač ubijen.

Magen David Adom, što je izraelski ekvivalent Crvenog križa, navodi da su tri Izraelca ranjena, od kojih jedan teško.

Beit Ummar nalazi se na jugu Zapadne obale, palestinskog teritorija što ga je Izrael okupirao 1967.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!