Izraelska policija intervenirala u džamiji Al-Aksi

05.04.2023.

07:42

Autor: Hina/HRT

Sukob se događa malo prije sredine ramazana

Sukob se događa malo prije sredine ramazana

Foto: Ammar Awad / REUTERS

Izraelska policija je priopćila u srijedu da je tijekom noći intervenirala u džamiji Al-Aksi u istočnom Jeruzalemu kako bi izbacila "poticatelje nereda" koji su onamo unijeli "pirotehnička sredstva, palice i kamenje".

Osudivši "nezapamćeni zločin", palestinski islamistički pokret Hamas, na vlasti u Pojasu Gaze, pozvao je Palestince na Zapadnoj obali da se "u velikom broju upute u džamiju Al-Aksu kako bi je branili".


Džamija Al-Aksa je na platou džamija, trećem svetom mjestu islama u istočnom Jeruzalemu, palestinskom sektoru Staroga grada koji je Izrael okupirao i anektirao. Plato je podignut na mjestu koje židovi zovu Brdo Hrama, najsvetijem mjestu židovstva.


Sukob se događa malo prije sredine ramazana, dok se židovi pripremaju za proslavu Pashe u srijedu navečer, a izraelsko-palestinski sukob se ponovno širi od početka godine.


Izraelska policija je objavila video isječak u trajanju od pedesetak sekunda u kojemu se vidi eksplozija u bogomolji, vjerojatno pirotehničkih sredstava i naziru se siluete koje bacaju kamenje.


Na drugoj policijskoj snimci vidi se interventna policija kako ulazi u džamiju zaklanjajući se štitovima od petarda. 


Nakon vijesti o okršaju u Al-Aksi, sa sjevera Pojasa Gaze je ispaljeno nekoliko raketa na izraelski teritorij, rekli su novinari AFP-a i svjedoci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!