Izraelska vlada pred raspadom nakon ostavke jednog od desničarskih zastupnika

22:47 / 13.06.2022.

Autor: P.F./Hina

Naftali Bennett

Naftali Bennett

Foto: Maya Alleruzzo / Pool / Reuters

Vladajućoj koaliciji u Izraelu možda prijeti raspad nakon što je objavljeno da je jedan od zastupnika desničarske stranke premijera Naftalija Bennetta rekao kako više nije dio vlade.

Bennettova ideološki raznolika koalicija, koja uključuje krajnje desničarske, liberalne i arapske stranke, u posljednje vrijeme sve je bliža kolapsu, godinu dana nakon što je okončala rekordnu 12 godina dugu vladavinu Benjamina Netanyahua.

Zastupnik Nir Orbach, iz krajnje desničarske stranke Yamina, u izjavi koju je prenijelo nekoliko tamošnjih medija rekao je da izlazi iz koalicije.

- Obavijestio sam premijera da zbog trenutne situacije više nisam dio koalicije, rekao je Orbach, kako prenosi Reuters.

Orbach nije bio odmah dostupan za komentar, no u izjavi je također naveo da su ekstremistički i anticionistički zastupnici u parlamentu odveli koaliciju u problematičnim smjerovima.

U izjavi također navodi da želi izbjeći nove izbore i da neće glasati za raspuštanje parlamenta, iako je njegovim odlaskom Bennettova koalicija ostala bez mogućnosti da ostvari većinu - sad ima 59 mjesta u parlamentu koji broji 120 članova.

Netanyahu je, sada kao lider oporbe koji obećava povratak iako mu se sudi za navodnu korupciju, izjavio da vlada održava jedan od najdužih pogreba u povijesti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!