Izraelska vojska u neredima na Zapadnoj obali ubila 16-godišnjeg Palestinca

29.07.2022.

16:58

Autor: V.K./HRT/Hina

Incident na Zapadnoj obali

Incident na Zapadnoj obali

Foto: Mohamad Torokman / REUTERS

Izraelski vojnik u petak je usmrtio 16-godišnjeg Palestinca blizu ceste koja vodi do židovskog naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, objavili su palestinski dužnosnici dok izraelska vojska tvrdi da je otvorila vatru da zaštiti vozače od prosvjednika.

Svjedoci kažu da je incident koji se dogodio istočno od Ramale uključivao i sukobe na otvorenom polju između izraelskih doseljenika, od kojih je najmanje jedan bio naoružan, i Palestinaca. Dvije strane gađale su se kamenjem, prenosi Reuters.

Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je ubojstvo, prozvavši ga egzekucijom. U incidentu je ustrijeljen još jedan Palestinac, tvrde zdravstvene vlasti i svjedoci.

Izraelska vojska brani se da je morala pucati kako bi rastjerala stotine Palestinaca koji su palili automobilske gume i bacali kamenje na cestu koja vodi prema židovskom naselju Kochav Hashachar.

Svjesni smo izvješća o smrti Palestinca, priopćila je vojska.

Izraelska televizija Channel 14 prenosi kako je ozlijeđen i jedan doseljenik te da je njegov pas ubijen. Vojska je rekla kako nije upoznata s tim događajem tijekom sukoba ispred Kochav Hashachara te da se čini da se to izvješće odnosi na incident na drugom mjestu.

Većina država izraelsko naseljavanje na Zapadnoj obali smatra ilegalnim. Riječ je područjima koje je Izrael osvojio u ratu 1967., a na kojem Palestinci žele osnovati svoju državu.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!