Izraelske tvrtke osudile desničarsko potkopavanje zakona protiv diskriminacije

26.12.2022.

20:57

Autor: M.Š./Hina/HRT

Hanuka u Ashdodu

Hanuka u Ashdodu

Foto: Amir Cohen / REUTERS

Nekoliko vodećih izraelskih tvrtki u ponedjeljak se obvezalo postrožiti unutarnja pravila protiv diskriminacije nakon što su izjave desničarskih članova buduće izraelske vlade shvaćene kao potkopavanje rodne jednakosti i manjinskih prava.

Izjave, koje uključuju poziv na ukidanje jeruzalemske povorke ponosa i popuštanje pravila kojima se pojedincima koji podržavaju terorizam ili rasizam brani kandidatura za parlament, uzrujale su mnoge Izraelce i dovele do upozorenja izraelskog predsjednika.

Član krajnje desne stranke Vjerski cionizam, jedne od stranaka u koaliciji vjerojatnog budućeg premijera Benjamina Netanyahua, u nedjelju je na javnom radiju rekao da bi hotelima i liječnicima trebalo biti dozvoljeno uskratiti uslugu ljudima na temelju vjeroispovijesti, ako istu uslugu mogu dobiti drugdje.

Najdugovječniji izraelski premijer Netanyahu u srijedu je objavio da je postigao dogovor o formiranju svoje nove vlade, nakon tjedana neočekivano teških pregovora s vjerskim i krajnje desnim strankama.

Vodeće bolnice i zdravstvene ustanove su objavile video s porukom "Liječimo sve", što je očiti odgovor na komentare desničarskog političara.

Israel Discount Bank, četvrta najveća banka u zemlji, u ponedjeljak je izmijenila svoju kreditnu politiku, prema kojoj neće pozajmljivati novac skupinama koje diskriminiraju klijente na temelju religije, rase, roda ili seksualne orijentacije. Upravitelj banke je rekao da izmjena "službeno formalizira (ono ionako) očito".

Tvrtka za kibernetičku sigurnost Wiz, čija vrijednost iznosi otprilike 6 milijardi dolara, u ponedjeljak je objavila da će poslovati jedino s kompanijama predane sprečavanju takve diskriminacije i rekla da će okončati poslovne odnose ako se to prekrši.

Netanyahu, koji namjerava održati glasanje o povjerenju za njegovu novu religijsko-nacionalističku koaliciju u četvrtak, obvezao se očuvati načela tolerancije. Njegovi politički suparnici su konzervativnog vođu optužili da je ranjiv na zahtjeve svojih krajnje desnih saveznika za promjenom politika.

Predsjednik Izraela Isaac Herzog, čija je uloga uglavnom simbolična, u nedjelju je upozorio na moguću povredu prava pojedinaca.

Niz lokalnih vlasti je kritizirao Netanyahua nakon što je Avija Maoza, krajnje desnog političara koji je u više navrata govorio protiv LGBTQ zajednice, imenovao upraviteljem novog tijela "Nacionalni židovski identitet", koje ima ovlasti nad nekim aktivnostima u obrazovnom sustavu.

Maoz tvrdi da nije protivnik homoseksualaca, već da se protivi LGBTQ pokretu i zatražio je ukidanje godišnje povorke ponosa u Jeruzalemu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!