11:26 / 31.03.2021.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Izraelski izbori i ovaj put bez jasnog pobjednika

Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu

Foto: Ammar Awad / REUTERS

Konačni rezultati prošlotjednih izbora u Izraelu, četvrti u posljednje dvije godine, pokazali su da su glasači ponovno ravnomjerno podijeljeni te da nijedan kandidat nije izborio jasnu pobjedu, piše agencija DPA.

I kao što je to već postao običaj, glasači su podijeljeni između bloka koji podržava premijera Benjamina Netanyahua s desnog centra i skupine ostalih stranaka koja nastoji s čela vlade maknuti dosadašnjeg dugogodišnjeg premijera.


Rezultati su službeno objavljeni u utorak, a u srijedu ih izborno povjerenstvo mora predati predsjedniku Reuvenu Rivlinu.


Izraelski parlament Knesset ima 120 zastupničkih mjesta, što znači da je za većinu potrebno osigurati 61 mjesto. U novom sazivu parlamenta sjedit će predstavnici 13 stranaka.


Netanyahuova stranka Likud ponovno je pojedinačno osvojila najviše mjesta, njih 30. Slijedi centristička stranka Atid čelnika Yaira Lapida koji isključuje koaliciju s Likudom.


Atid raspolaže sa 17 zastupničkih mjesta. Na trećem je mjestu vjerska stranka Shas s devet zastupnika.


Ishod nagovještava novi krug teških pregovora


Prošlogodišnji izbori iznjedrili su široku i klimavu koaliciju koja se raspala nakon samo nekoliko mjeseci zbog neslaganja u vezi s proračunom.

Nekoliko stranaka izrazilo je protivljenje petim izborima potkraj godine.


Kako piše DPA, jedan od odlučujućih čimbenika jest arapska stranka Raam koja navodno razmatra davanje potpore koaliciji predvođenoj Likudom bez pridruživanja.


Kao uvjet traže da se krajnje desnom političaru koji bi se mogao naći u koaliciji blokira mogućnost da bude ministar ikojeg sektora.


Netanyahu, često vrlo oštar prema arapskim strankama i glasačima, ovaj je izborni ciklus iskoristio za izgradnju potpore u arapskom bloku.


Rivlin će početi razgovore sa stranačkim čelnicima u ponedjeljak. Do 7. travnja ima vremena odlučiti kojem će od njih najprije dati priliku za formiranje koalicije.


Netanyahu smatra da novi izbori ne bi bili dobri za zemlju te je odmah nakon izbora pozvao na formiranje stabilne vlade. Taj 71-godišnji prekaljeni političar poručio je da nikoga ne isključuje kao potencijalnog partnera.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!