Izraelski nacionalni 'marš pod zastavama' provokacija za Palestince u Jeruzalemu

18.05.2023.

10:21

Autor: Hina/HRT/R.S.

Godišnja parada

Godišnja parada

Foto: Sinan Abu Mayzer / Reuters

Očekuje se da će u muslimansku četvrt jeruzalemskoga Staroga grada doći deseci tisuća izraelskih nacionalista i sudjelovati na godišnjem maršu pod zastavama, događaju zbog kojeg je povećan strah od sukoba s palestinskim frakcijama.

Godišnja parada, kojom se obilježava izraelska okupacija Jeruzalema u ratu 1967, sve je više demonstracija sile za židovske nacionaliste, a za Palestince očigledna provokacija u svrhu potkopavanja njihovih veza s tim gradom.

Oko 2500 policajaca osiguravat će marš u pokušaju da ostane miran, rekla je policija, pripremivši se za sve scenarije, uključujući nasilje i antiarapske povike prema Palestincima te raketnu vatru iz Gaze.

Islamistička skupina Hamas, koja upravlja Gazom, ispalila je rakete na Izrael za vrijeme marša 2021. izazvavši 11-dnevni rat u kojemu je ubijeno najmanje 250 Palestinaca u Gazi i 13 u Izraelu.

Budući da je tek prošli tjedan završio još jedan krug borbi između Izraela i militanata u Gazi, čini se da trenutno nema velike želje za eskalacijom.

- Ne želimo rat niti eskalaciju, ali ne smiju nam nametati eskalaciju, rekao je Husam al Simri, prodavač pilića iz Gaze, gdje se priprema paralelni marš na granici. 

Egipat, koji je posredovao u prekidu vatre u subotu, razgovarao je s Izraelom i palestinskim frakcijama kako bi se smanjile napetosti uoči marša.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, na čelu nacionalističko-vjerske vlade, rekao je da će se događaj održati prema planu.


Godišnja parada


Za neke je marš i vjerska stvar. U jeruzalemskom Starom gradu nalazi se kompleks džamije Al-Akse, trećeg najsvetijeg mjesta islama. To je najsvetije mjesto u judaizmu, koji ga naziva Brdo hrama.

Racija izraelske policije u travnju izazvala je raketnu vatru skupina u Gazi, Libanonu i Siriji.

Palestinci, koji na marš u četvrtak gledaju kao na dio šire kampanje za jačanje prisutnosti Židova u gradu na svoj račun, ljuti su zbog sve većeg broja židovskih posjetitelja u Al-Aksi, od kojih neki prkose zabrani nemuslimanske molitve na tom mjestu.

Predstavljajući se posljednjih godina kao branitelj jeruzalemskih Palestinaca i muslimanskih svetih mjesta, Hamas je pozvao Palestince da pojačaju prisutnost u kompleksu uoči četvrtka i suprotstave se svakom izraelskom napadu.

Izraelski krajnje desničarski ministar policije Itamar Ben-Gvir rekao je u video poruci u srijedu da će policajci zaustaviti svaki pokušaj uništavanja slavlja i obećao "marš pod zastavama uspinjanje Židova na Brdo hrama, a da nitko ne bude ugrožen ili ozlijeđen".

Jeruzalem je u središtu izraelsko-palestinskog sukoba koji traje desetljećima. Izrael cijeli grad vidi kao svoju prijestolnicu. Palestinci žele istočni dio, što ga je pripojio Izrael u potezu koji nije priznat u inozemstvu, kao glavni grad svoje buduće države.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!