09:37 / 30.01.2022.

Autor: V.G./HRT/Hina

Izraelski predsjednik Herzog u povijesnom posjetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Isaac Herzog

Isaac Herzog

Foto: Justin Tallis / REUTERS

Izraelski predsjednik Isaac Herzog doputovao je sa suprugom Mihal u dvodnevni posjet Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE). Prvi je to posjet jednog izraelskog predsjednika toj zaljevskoj zemlji. Susreo se, među ostalima, s prijestolonasljednikom Abu Dhabija i de facto vladarom UAE-a, šeikom Mohammedom bin Sajidom Al Nahjanom.

Izraelski predsjednik Isaac Herzog izjavio je da njegova zemlja podržava potrebu te Ujedinjenih Arapskih Emirata za sigurnošću i da se zalaže za snažnije regionalne veze, u trenutku kada svjetske sile pokušavaju oživjeti iranski nuklearni sporazum. Šeik Mohamed je kazao da Izrael i UAE dijele "zajedničko stajalište kada su posrijedi prijetnje regionalnoj stabilnosti i miru, posebice kada je riječ o prijetnjama terorista i pripadnika milicija ".

 U protekla dva tjedna UAE su dronovima i projektilima dvaput napali pripadnici jemenske skupine Huti, koja je povezana s iranskim vlastima. Potpuno podupiremo vaše sigurnosne zahtjeve i na svaki način osuđujemo svaku vrstu napada terorističkih grupa na vaš suverenitet. Ovdje smo da bismo zajedno pronašli načine i sredstva koji će nam omogućiti da ljudima u regiji zajamčimo mir", rekao je Herzog.

Herzog se sastao i s ministrom vanjskih poslova i ostalim dužnosnicima Emirata, a susrest će se i s članovima židovskih zajednica u UAE.

Jačanje 'Abrahamovih sporazuma'


Herzogov je zrakoplov tijekom leta u UAE nadletio Saudijsku Arabiju. Izraelski predsjednik je kazao da je to "bio doista vrlo dirljiv trenutak". Rijad i Izrael nemaju diplomatske veze, no Izrael je objavio da bi želio uspostaviti odnos s kraljevstvom u kojemu se nalaze dva najsvetija mjesta islama. Trebamo nastaviti raditi na Abrahamovim sporazumima i u našem im se nastojanju treba pridružiti više nacija, rekao je Herzog šeiku Mohamedu.

Izraelski premijer Naftali Bennet u prosincu je postao prvi izraelski premijer koji je došao u službeni posjet Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Izrael je 2020. godine potpisao sporazume s UAE-om i Bahreinom o uspostavi diplomatskih odnosa. Do tada su samo dvije arapske države, susjedni Egipat i Jordan, imale diplomatske odnose s Izraelom.

UAE je prošle godine otvorio veleposlanstvo u izraelskom Tel Avivu. Dvije zemlje su uspostavile i izravne letove. Ekonomska pitanja smatraju se glavnim pokretačem približavanja tih zemalja, ali one također uspostavljaju savez protiv Irana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!