Izraelski predsjednik od Netanyahua nakon izbora zatražio formiranje vlade

13.11.2022.

14:34

Autor: T.D./HRT/Hina

Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu

Foto: Ronen Zvulun / REUTERS

Izraelski predsjednik Isaac Herzog službeno je u nedjelju pozvao Benjamina Netanyahua da sastavi vladu nakon što je desno orijentirani savez bivšega premijera pobijedio na izborima početkom mjeseca.

- Netanyahu je od svih kandidata imao najbolje izglede za formiranje vlade, rekao je Herzog nakon sastanka u Jeruzalemu.

Danas 73-godišnji čelnik konzervativne stranke Likud, koja izraelskom politikom dominira više od 20 godina, sada ima četiri tjedna za formiranje koalicije.

Lider Likuda je kazao da kani biti premijer svim Izraelcima.

- Narod se nedvosmisleno odlučio za vladu pod mojim vodstvom, rekao je Netanyahu i odbacio upozorenja javnosti o "kraju demokracije" u Izraelu.

Od 1. studenoga traju pregovori između Likuda i potencijalnih partnera stranke, među kojima je ekstremno desno orijentirani savez Bezalela Smotricha i Itamara Ben-Gvira.

Ben-Gvirovoj stranci cilj je provesti dalekosežne promjene, među kojima je i ograničenje ovlasti sudova.

Na petim izborima u zadnje tri i pol godine Netanyahu i njegovi potencijalni koalicijski partneri osigurali su 64 od 120 mjesta u Knessetu.

Liberalna stranka premijera u odlasku Yaira Lapida zauzela je drugo mjesto iza Likuda, a lijevo orijentirane stranke na izborima su loše prošle.

Nakon prošlogodišnjih izbora Netanyahu je bio prvi čelnik koji je pozvan da sastavi vladu, no nije to uspio realizirati. 

Tada je pozvan Lapid, što je Naftaliju Bennettu omogućilo da dobije mjesto premijera u širokoj koaliciji koju čine i arapski članovi parlamenta.

Nakon raspada koalicije Lapid je preuzeo mjesto premijera.

Netanyahu je bio premijer u dva navrata - između 1996. i 1999. i ponovno između 2009. i 2021. Premda je optužen za korupciju u nizu slučajeva, a suđenje protiv njega traje, Netanyahu se vraća u politiku.

Herzog je upozorio da ne treba zaboraviti niti umanjivati optužbe protiv Netanyahua, koje on odbacuje te je podsjetio da je Vrhovni sud dopustio jednome optuženom zastupniku da sastavi vladu.

U Izraelu premijer nema nikakav pravosudni imunitet, no ne mora dati ostavku ni odstupiti s dužnosti tijekom suđenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!