20:45 / 27.09.2021.

Autor: Hina/HRT

Izraelski premijer: Iran želi steći dominaciju

Izraelski premijer Naftali Bennet

Izraelski premijer Naftali Bennet

Foto: John Minchillo / REUTERS

Izraelski premijer Naftali Bennet u ponedjeljak je rekao da je, što se tiče nuklearnog programa, Iran uvelike prešao nedopuštenu granicu te poručio da Izrael neće dopustiti Teheranu da dođe u posjed nuklearnog oružja.


U svom prvom govoru pred Općom skupštinom UN-a, Bennett je kazao da Iran nastoji steći dominaciju na Bliskom istoku pod "nuklearnim kišobranom" te pozvao na snažnije međunarodne napore kako bi se zaustavile iranske nuklearne aktivnosti.


- Iranski nuklearni program je na prijelomnici. Sve crvene linije su prijeđene, inspekcije su ignorirane. I sve to im prolazi, rekao je Bennett koji je u lipnju ove godine okončao 12-godišnju vladavinu Benjamina Njetanyahua na položaju šefa vlade.


Također je dao do znanja da bi Izrael mogao i jednostrano djelovati protiv Irana.


- Iranski nuklearni program je na prekretnici, isto kao i naše strpljenje. Riječi ne mogu zaustaviti vrtnju nuklearnih centrifuga, rekao je Bennett.


Posebice traži da oštriji stav prema islamskom režimu u Teheranu zauzme američki predsjednik Joe Biden.


Bennet se protivi naporima nove američke administracije usmjerene prema povratku u okvire međunarodnog nuklearnog sporazuma između velikih sila i Irana iz 2015.


Pod vodstvom Donalda Trumpa, SAD je iz tog sporazuma izašao 2018.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!