08:15 / 29.06.2021.

Autor: Hina/HRT

Izrael poručio regiji: "Mi ćemo ovdje ostati"

Yair Lapid

Yair Lapid

Foto: @Yair Lapid / Twitter

Novi izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid inaugurirao je u utorak izraelsko veleposlanstvo u Ujedinjenim Arapskim Emiratima poručivši regiji: "Mi ćemo ovdje ostati". Tijekom dvodnevna posjeta, prvog toj zemlji nekog izraelskog ministra od uspostave odnosa prošle godine, Yair Lapid trebao bi inaugurirati i konzulat u Dubaiju te potpisati bilateralni sporazum o gospodarskoj suradnji.

Posjet je prilika za novu izraelsku vladu premijera Naftalija Benneta, šarenu koaliciju koja je stupila na dužnost prije dva tjedna, da učini diplomatske proboje.

- Izrael želi mir sa svojim susjedima, sa svim svojim susjedima. Nikamo nećemo otići. Bliski istok je naš dom, rekao je Lapid tijekom svečanog otvaranja privremenog ureda veleposlanstva u neboderu u Abu Dhabiju. Mi ćemo ovdje ostati. Pozivamo sve zemlje u regiji da to shvate, rekao je.

video thumb

Potaknuti strahom od Irana, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein normalizirali su prošle godine odnose s Izraelom i sklopili tzv. "Abrahamov sporazum" koji je pripremila tadašnja administracija predsjednika Donalda Trumpa. Sudan i Maroko također su uspostavili odnose s Izraelom.

Ujedinjeni Arapski Emirati otvorili su također ovaj mjesec veleposlanstvo u Izraelu koje se privremeno nalazi na burzi u Tel Avivu.

Lapid je zahvalio bivšem izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu kao "arhitektu Abrahamova sporazuma". Ovaj trenutak je njegov ništa manje nego naš, poručio je.

Zahvalio je isto tako Trumpu i sadašnjem američkom predsjedniku Joeu Bidenu, koji je obećao pokušati povećati broj arapskih i muslimanskih zemalja koje priznaju Izrael.

Ujedinjeni Arapski Emirati su, zajedno s Bahreinom, Sudanom i Marokom, započeli prošle godine normalizaciju odnosa s Izraelom na temelju sporazuma postignutog uz posredovanje tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa. Od normalizacije odnosa u rujnu 2020. dvije zemlje uspostavile su izravne zračne veze, imenovale veleposlanike i razmijenile više međusobnih posjeta trgovinskih izaslanstava.

Prvi izraelski posjet bio je planiran za ožujak, još za vrijeme mandata premijera Benjamina Netanyahua, no odgođen je zbog razmimoilaženja s Jordanom oko nadgledanja zračnog prostora, navela je izraelska strana. Netanyahu, kojega je u međuvremenu na čelu vlade zamijenio Naftali Bennett, odgodio je u veljači posjet Emiratima i Bahreinu, drugoj arapskoj golfskoj državi, zbog pandemije koronavirusa.

Palestinci osuđuju sporazume o normalizaciji koje je s Izraelom prije godinu dana potpisalo nekoliko arapskih država i kvalificiraju to "izdajom", a rezoluciju o izraelsko-palestinskom sukobu smatraju kao condition qua non svake normalizacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!