07:28 / 28.07.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

Izraelski vojnici ubili Palestinca na Zapadnoj obali

Izraelski vojnici ubili Palestinca na Zapadnoj obali

Izraelski vojnici ubili Palestinca na Zapadnoj obali

Foto: Ilustracija/Raneen Sawafta / Reuters

Palestinac je ubijen u utorak navečer kada su izraelski vojnici zapucali na ulazu u mjesto na okupiranoj Zapadnoj obali, gdje se zadnjih tjedana prosvjednici sukobljuju s izraelskom vojskom, rekli su palestinski čelnici.

Izraelska vojska je na upit agencije France Pressea potvrdila da je pucala na Palestinca u tom sektoru.

Zamjenik načelnika tog mjesta, Mussa Hamayel, rekao je za AFP da se Palestinac vraćao s posla.

- Hladnokrvno je ubijen, rekao je, dodajući da u utorak navečer na tom području nije bilo nemira.

Izraelska vojska je pak priopćila da je u redovitoj ophodnji na rotoru blizu Beite, južno od Nablusa, uočila "sumnjivog Palestinca" koji se "približio vojnicima sa sumnjivim predmetom u rukama za koji je utvrđeno da je metalna palica". Nakon "pucnjeva upozorenja ispaljenih u zrak osumnjičenik se nastavio približavati i zapovjednik je zapucao na njega", rekla je vojska dodajući da se vodi istraga o izgredu koji se događa nakon napetosti povezanih s planiranom izgradnjom židovskog naselja blizu Beite.

Izraelski naseljenici su se početkom svibnja doselili na uzvišicu blizu Beite kako bi osnovali koloniju Eviatar, za što nisu dobili odobrenje izraelske vlade.

Nakon višetjedne napetosti postignut je dogovor s naseljenicima u Eviataru koji su napustili koloniju, ali su ostavili svoje kamp kućice dok ministarstvo obrane ne utvrdi može li se to zemljište smatrati izraelskim po zakonu židovske države jer se po međunarodnom pravu kolonizacija smatra nezakonitom.

Ako ministarstvo donese odluku u korist naseljenika, oni će se moći dugoročno naseliti. U međuvremenu će izraelska vojska i dalje biti prisutna na tom području.

Dogovor s naseljenicima nije prihvatio načelnik Beite koji upozorava da će se "sukobi i prosvjedi nastaviti" sve dok Izraelci "budu na našoj zemlji".

U petak je u sukobu Palestinaca i izraelskih vojnika u tom sektoru ranjeno više od tristo ljudi, uglavnom suzavcem, objavio je palestinski Crveni polumjesec. Izraelska vojka je pak potvrdila da ima dvoje lakše ozlijeđenih u svojim redovima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!