11:14 / 03.05.2020.

Autor: Hina

Izraelski vrhovni sud odlučuje smije li Netanyahu formirati vladu

Foto: Abir Sultan/Reuters

Foto: Abir Sultan/Reuters

Foto: - / REUTERS

Netanyahu je optužen za mito, prijevaru i zloupotrebu povjerenja. On odbacuje krivnju i tvrdi da je žrtva političkog lova na vještice.
Izraelski vrhovni sud u nedjelju je započeo dvodnevno saslušanje na kojem će odlučiti smije li premijer Benjamin Netanyahu, optužen za korupciju, formirati novu vladu.

Osuda Netanyahua vrlo vjerojatno bi rezultirala prijevremenim izborima, četvrtim od travnja 2019., dok se država bori s koronavirusom i ekonomskom krizom koja prati pandemiju.

Netanyahu i njegov glavni rival Benny Gantz prošli su mjesec potpisali dogovor o formiranju vlade nacionalnog jedinstva pod kojim će se mijenjati na čelu Izraela. Dogovor je postignut nakon što nijedan od njih nije skupio dovoljnu podršku za formiranje vlade nakon tri izbora.

Netanyahu, najdugovječniji izraelski premijer, na vlasti je duže od desetljeća i trenutno vodi tehničku vladu. Taj političar s desnice novu će vladu voditi 18 mjeseci, prije no što kormilo preda centrističkom Gantzu.

No nekoliko skupina, uključujući oporbene stranke i demokratske aktiviste, predale su peticiju najvišem izraelskom sudu da poništi dogovor i zabrani Netanyahuu da vodi vladu, pozivajući se na kriminalne optužnice.

Izraelski državni tužitelj Avichai Mandelblit je komentirao peticiju tvrdnjom da nema dovoljno pravnog temelja za diskvalifikaciju čelnika stranke Likud.

Neki izraelski analitičari prognoziraju da je malo vjerojatno da sud, kojeg Netanyahuovi pobornici nazivaju liberalnim i intervencionističkim, izraelskom premijeru zabrani vlast. Presuda se očekuje do četvrtka.

Netanyahu je optužen za mito, prijevaru i zloupotrebu povjerenja. On odbacuje krivnju i tvrdi da je žrtva političkog lova na vještice. Njegovo suđenje počinje 24. svibnja. Prema izraelskim zakonima, premijer pod optužnicom nije dužan odstupiti do pravomoćne presude.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!