Izraelski Vrhovni sud u poziciji bez presedana: Ukida vlastite ovlasti?

12.09.2023.

17:49

Autor: D.M./HRT/Hina

Prosvjednik pred Vrhovnim sudom

Prosvjednik pred Vrhovnim sudom

Foto: Amir Cohen / Reuters

Izraelski Vrhovni sud razmatra je li u skladu sa zakonom kontroverzna reforme pravosuđa ultradesne vlade premijera Benjamina Netanyahua koja je tisuće Izraelaca potaknula na prosvjede i dovela zemlju na rub ustavne krize.

Svih 15 sudaca Vrhovnog suda, prvi put zajedno u povijesti zemlje, razmatra žalbe na zakon koji je parlament donio u srpnju. Najviši sud u zemlji tako se našao u poziciji bez presedana - odlučuje o tome hoće li prihvatiti ograničenja vlastitih ovlasti.

Sporni zakon ukida mogućnost da najviši sud u zemlji ospori odluke vlade koje smatra neispravnima i nerazumnima. Reformu pravosuđa protivnici vide kao prijetnju izraelskoj demokraciji zbog čega već devet mjeseci u zemlji traju masovni prosvjedi. 

- Možete li raspravljati o ovom pitanju bez straha i predrasuda, a da pri tom ne budete pristrani jer se bavite vlastitom čašću i statusom?, upitao je suce Simcha Rotman, predsjednik Odbora ua ustav i pravosuđe u Knessetu.

Predsjednica izraelskog Vrhovnog suda Esther Hayut odgovorila je kako se oni ne bave svojom čašću ili statusom nego "pitanjem od bitnog interesa javnosti te kako sud može biti od pomoći". 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!