06:55 / 09.08.2021.

Autor: Hina/HRT

Izraelsko istraživanje pokazalo da treća doza cjepiva ima slične nuspojave kao druga

Izraelsko istraživanje pokazalo da treća doza cjepiva ima slične nuspojave kao druga

Izraelsko istraživanje pokazalo da treća doza cjepiva ima slične nuspojave kao druga

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Većina ljudi koji su primili treću dozu cjepiva protiv covida-19 tvrtke Pfizer osjetila je nuspojave koje su slične ili manje nego nakon primanja druge doze, pokazalo je inicijalno istraživanje u Izraelu.

Izrael je prije desetak dana počeo nuditi docjepljivanje trećom dozom cjepiva osobama starijim od 60 godina u sklopu napora da se uspori širenje vrlo zarazne delta varijante. To je pretvorilo Izrael u poligon za ispitivanje treće doze prije odobrenja američke Agencije za hranu i lijekove (FDA).

Najveća izraelska zdravstvena ustanova, Clalit, izvijestila je u nedjelju da je trećom dozom cjepiva Pfizer/BioNTech cijepila više od 240.000 osoba.

Oko 4500 osoba koje su primile treću dozu od 30. srpnja do 1. kolovoza, odgovorilo je na pitanja te je bilo uključeno u istraživanje.

Osamdeset osam posto sudionika istraživanja reklo je kako su se u danima nakon što su primili treću dozu osjećali "slično ili bolje" u odnosu na to kako su se osjećali nakon druge doze.

Trideset jedan posto izvijestilo je o nekim nuspojavama, a najčešća je bol na mjestu ubrizgavanja.

Oko 0,4 posto ispitanika reklo je kako je patilo od poteškoća s disanjem, a jedan posto da je tražilo liječničku pomoć zbog jedne ili više nuspojava.

Čelnik Clalitova istraživačkog odjela Ran Balicer rekao je da rezultati, iako su "početni i samoprijavljeni", dopuštaju usporedbu nuspojava s drugom dozom, a "ispada da su one u većini slučajeva slične ili manje u trećoj dozi".

- Iako još nemamo dugoročna istraživanja o učinkovitosti i sigurnosti treće doze, za osobno upravljanje rizicima bilo koje osobe starije od 60 godina, ovi nalazi i dalje ukazuju na koristi cijepljenja, uz oprezno ponašanje među odraslima i izbjegavanje okupljanja u zatvorenim prostorima, rekao je Balicer. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!