07:13 / 05.01.2021.

Autor: M.M./Hina

Izraelsko ministarstvo zdravstva odobrilo Modernino cjepivo

Ilustracija (Sasa Miljevic/PIXSELL)

Ilustracija (Sasa Miljevic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Izrael je počeo cijepiti svoje stanovništvo jednim od najbržih tempa na svijetu, a cilj mu je cijepiti sve ugrožene građane do kraja siječnja.
Američki proizvođač lijekova Moderna Inc priopćio je da je izraelsko ministarstvo zdravstva odobrilo njihovo cjepivo protiv Covida-19, što je treće regulatorno odobrenje cjepiva i prvo izvan Sjeverne Amerike.

➡️ Sve o koronavirusu   

Izraelsko ministarstvo zdravstva osiguralo je šest milijuna doza, a prve isporuke očekuju se u siječnju, stoji u priopćenju Moderne.

Moderna je dobila odobrenje za svoje cjepivo protiv Covida-19 u SAD-u i Kanadi, a o dodatnim se odobrenjima trenutno odlučuje u Europskoj uniji, Singapuru, Švicarskoj i Velikoj Britaniji.

Izrael je počeo cijepiti svoje stanovništvo jednim od najbržih tempa na svijetu, a cilj mu je cijepiti sve ugrožene građane do kraja siječnja. Vlasti su započele cijepljenje 19. prosinca pomoću cjepiva koje su razvili Pfizer i BioNTech.

Izraelska središnja banka priopćila je u ponedjeljak da očekuje da će se gospodarstvo brzo oporaviti u 2021. ako se održi brzina cijepljenja ljudi protiv Covida-19.

Moderna je u ponedjeljak odvojeno priopćila da će proizvesti najmanje 600 milijuna doza svog cjepiva protiv Covida-19 u 2021., što je za 100 milijuna doza više u odnosu na prethodne prognoze. Kompanija je radila na ulaganjima i zapošljavanju kako bi ove godine isporučila do milijardu doza.

Moderna je do sada američkoj vladi isporučila oko 18 milijuna doza u sklopu dogovorenih 200 milijuna doza. Također je potpisala ugovor s kanadskom vladom za 40 milijuna doza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!