Izraelsko zrakoplovstvo napalo pojas Gaze nakon pada projektila

04.12.2022.

08:26

Autor: Hina/HRT/R.S.

Napad na Pojas Gaze

Napad na Pojas Gaze

Foto: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters

Izraelsko ratno zrakoplovstvo pogodilo je nekoliko meta u Pojasu Gaze, nakon što je nekoliko sati prije ispaljena raketa na izraelsko pogranično područje, objavila je izraelska vojska.

Pogođena je "ključna lokacija za proizvodnju raketa", kojom upravlja palestinska organizacija Hamas, koja vlada pojasom Gaze, i Hamasov tunel na južnom dijelu obalnog pojasa, poručila je izraelska vojska.


Napad se dogodio nakon što su palestinski militanti u pojasu Gaze ispalili projektil prema izraelskom pograničnom području u subotu navečer, prvi put u proteklih mjesec dana. Izraelska vojska izjavila je da proturaketna obrana nije bila aktivirana i da nije bilo izvješća o stradalima ili oštećenoj imovini. Prvotno je bilo nejasno tko je odgovoran za napad.


Nekoliko projektila lansirano je prema Izraelu iz pojasa Gaze početkom studenog. Dvoje članova militantske palestinske organizacije Islamski džihad u četvrtak navečer ubijeno je u izraelskoj vojnoj operaciji u Zapadnoj obali. Islamski džihad osobito je aktivan u pojasu Gaze i često odande vodi raketne napade.


Situacija u okupiranoj Zapadnoj obali mjesecima je napeta. Nakon niza napada na Izraelce koji su započeli u ožujku, vojska češće na tom području provodi racije.


Prema palestinskom ministarstvu zdravstva, 159 Palestinaca ove je godine ubijeno u vezi s vojnim operacijama, u sukobima ili vlastitim napadima. U Izraelu i Zapadnoj obali, ove je godine u napadima ubijen 31 civil ili član sigurnosnih snaga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!