Izvanredno stanje u El Pasu zbog priljeva migranata preko meksičke granice

18.12.2022.

07:44

Autor: HINA/HRT/Vijesti/A.S.

Izvanredno stanje zbog sve većeg broja migranata

Izvanredno stanje zbog sve većeg broja migranata

Foto: Ivan Pierre Aguirre / Reuters

Gradonačelnik teksaškoga grada El Pasa proglasio je  izvanredno stanje zbog sve većeg broja migranata koji stižu u taj grad, od kojih su svaki dan uhićene tisuće, a stotine ih spavaju na ulicama na hladnoći.

Gradonačelnik Oscar Leeser, demokrat, rekao je da će proglašenje izvanrednoga stanja gradskim vlastima omogućiti sredstva i ovlasti za zbrinjavanje migranata koji prelaze meksičku granicu. 

- Želimo osigurati da se prema tim ljudima postupa dostojanstveno. Želimo da svi budu sigurni, rekao je Leeser novinarima.

Proteklih mjeseci u El Paso, grad koji ima dugu povijest prihvata imigranata, preko granice s Meksikom stižu tisuće migranata. Grad se priprema za mogući porast njihova broja, nakon odluke američkoga suda o ukidanju restrikcija na granicama uvedenih zbog covida od 21. prosinca.

Za mandata predsjednika Joea Bidena, demokrata koji je stupio na dužnost u siječnju 2021., u prelasku granice između SAD-a i Meksika uhvaćen je rekordan broj migranata, što je izazvalo napade republikanaca koji se zalažu za strožu politiku.

Američke pogranične službe tijekom protekloga tjedna uhvatile su u prosjeku više od 2400 migranata na dan na 430 km dugom sektoru, odnosno 40 posto više nego u listopadu, pokazuju podaci koje je objavio grad El Paso.

Premda se migrante prevozi iz El Pasa u druge američke gradove, u lokalnim skloništima više nema mjesta pa mnogi od njih spavaju na ulicama na temperaturama ispod ništice.

Zamjenik gradonačelnika Mario D'Agostino, rekao je da će proglašenje izvanrednoga stanja pružiti gradu dodatne mogućnosti prijevoza migranata na druge lokacije i dodatnu pomoć policije u zaštiti migranata i zajednice općenito.

Grad je 14. prosinca objavio da očekuje 6 milijuna dolara iz agencije za hitna stanja za hranu, smještaj i prijevoz u druge gradove.

- Otpočetka govorim da ću proglasiti izvanredno stanje kada procijenim da naši tražitelji azila i naša zajednica nisu sigurni. Doista vjerujem da naši tražitelji azila više nisu sigurni jer su ih stotine na ulicama. A to nije način na koji se želimo odnositi prema ljudima. Proglašavanjem izvanrednog stanja imamo mogućnost učiniti ono što prije toga nismo mogli - smjestiti ih u skloništa i pobrinuti se da budu na sigurnome. No imamo uredbe koje nam onemogućuju da u određene zgrade smjestimo velik broj ljudi, rekao je Oscar Leeser, gradonačelnik El Pasa. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!