Izvanredno stanje u Genovi - tko je kriv?

15.08.2018.

08:21

Autor: HRT

default error photo
Nema odmora za talijanske spasilačke službe. 400 spasilaca neprekidno sa psima tragačima pretražuje ruševine i automobilske olupine ne bi li pronašli preživjele.
Talijanski premijer Giuseppe Conte objavio je da uvodi "izvanredno stanje u trajanju od 12 mjeseci u Genovi gdje se u jučer srušio vijadukt i usmrtio 39 osoba, prema zadnjim podacima. Iz nacionalnog centra za izvanredna stanja izdvojeno je za prve intervencije 5 milijuna eura. Oko 400 spasilaca i dalje neprekidno sa psima tragačima pretražuje ruševine vijadukta i automobilske olupine ne bi li pronašli preživjele.

Talijanska javnost ogorčena je zbog tragedije i traži da se pronađu krivci. Znalo se da postoje problemi sa strukturom mosta pa su politički dužnosnici pozvali da se odgovorni kazne. U Italiji je proglašena dvodnevna žalost.

- Urušio se vijadukt iznad Genove, potraga za preživjelima - VIDEO

Talijanska vlada danas se sastala u Genovi kako bi se dogovorili što dalje. Jedan od prijedloga da se oduzme koncesija tvrtki Autostrade per l'Italia. On je ima u koncesiji oko 3 000 km talijanskih autocesta, među kojima i vijadukt kod Genove. Tvrtku optužuju da nije dovoljno ulagala u obnovu vijadukta. Iz tvrtke odgovaraju da su u posljednjih pet godina u obnovu uložili pet milijardi eura te da je vijadukt bio pod nadzorom svaka tri mjeseca, javlja iz Rima naš dopisnik Silvije Tomašević. Od 1980. godine govorilo se  potrebi gradnje novog vijadukta, a prvi plan za gradnju napravljen je 1984., no 33 godine se raspravljalo kako ga provesti.Protiv projekta je bio pokret Pet zvijezda. Napokon, 2017. bivša vlada odobrila je projekt gradnje novog vijadukta, a stari bi se srušio. Međutim, nova vlada u kojoj je i pokret Pet zvijezda zaustavila je projekt. Europska unija je 2014. odobrila 2,5 milijarde eura za obnovu talijanskih cesta, a Europska komisija je odobrila gradnju nove ceste umjesto genovskog vijadukta koji se urušio. Traži se odgovornost, a u Italiji je običaj da su svi odgovorni što znači da nitko nije kriv, rekao je na kraju Tomašević.

Vijadukt na autocesti A-10 dugačak je oko 1200 metara, a prolazi iznad stambenih zgrada, trgovačkih centara, tvornica i pruge Genova - Milano te premošćuje rijeku Polcevera. Most Morandi, koji su zvali i Brooklyn Bridge zbog sličnosti s poznatim američkim mostom, otvoren je prije 51 godinu, a prije dvije je obnovljen. Tada je inženjer iz Genove upozoravao da je taj most neuspjeh i da bi ga trebalo srušiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!