Izvanredno stanje u kanadskoj Britanskoj Kolumbiji zbog šumskih požara

19.08.2023.

Zadnja izmjena 19:15

Autor: Hina/HRT/R.S./Dnevnik/IMS/Alenka Marina

Zbog razornih šumskih požara koji haraju tom kanadskom pokrajinom, u Britanskoj Kolumbiji proglašeno je izvanredno stanje. Evakuirano je 19 tisuća ljudi, a još 20 tisuća  primilo je upozorenje da budu spremni za evakuaciju. Iako su u Kanadi požari golemih razmjera česti, već sada je jasno da je ova sezona šumskih požara najgora u povijesti te zemlje.

Nakon što je požar kod grada Kelouwnea izmaknuo nadzoru, pokrajinske vlasti proglasile su izvanredno stanje u cijeloj Britanskoj Kolumbiji. 

- Proglašavamo izvanredno stanje kako bismo osigurali brz pristup svim alatima koji bi nam mogli zatrebati da odgovorimo na ovu situaciju. A oni su prijeko potrebni za potporu zajednicama, obiteljima i svima koji se bore s požarima, priopćio je David Eby, guverner Britanske Kolumbije. 

Zapadna kanadska pokrajina, nema više sumnje, suočava se s najgorom sezonom šumskih požara u povijesti. Od 381, koliko ih je trenutačno aktivno, čak su 163 izvan kontrole. 

Stanje se u posljednja 24 sata toliko pogoršalo da se usprkos naporima gasitelja, vatra proširila na čak 65 četvornih kilometara. Tisuće stanovnika grada West Kelowna, istočno od Vancouvera, hitno su evakuirane u sigurnija područja.

Gust dim i brzo širenje požara izazivaju teškoće i s druge strane jezera Okanagana gdje živi oko 150 tisuća stanovnika.

Posebno upozorenje izdano je za turiste koji ljeti često posjećuju ova šumovita područja. 

- Toplo preporučujemo da svi koji planiraju putovati u područja zahvaćena požarom u unutrašnjosti i na jugoistoku, odustanu od tih planova. Turisti i putnici ovu situaciju moraju shvatiti jednako ozbiljno kao što to čine ovdašnji stanovnici, rekla je ministrica za upravljanje izvanrednim situacijama Britanske Kolumbije Bowinn Ma

Vatrogasci su ponešto usporili golem požar koji prijeti Yellowknifeu, glavnom gradu Sjeverozapadnih Teritorija, no jaki vjetrovi ne daju razloga za optimizam. Gori s obje strane jedine autoceste koja vodi iz grada, a koja je za sada otvorena. Grad je napustilo oko 95 posto stanovnika. 

U Kanadi je ove godine broj šumskih požara rekordan. Pridonijeli su stvaranju dima i u velikom dijelu SAD-a. Riječ je o više od 5700 požara, a izgorjelo je oko 140 tisuća četvornih kilometara šume i raslinja, odnosno površina velika otprilike kao savezna država New York. Zbog visokih temperatura i dugotrajne suše, očekuje se da će se sezona požara produljiti do u kasnu jesen. U požarima su do sada poginula najmanje četiri vatrogasca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!