10:45 / 01.02.2020.

Autor: M.Š./HRT

Izvanredno stanje u Pakistanu zbog skakavaca

Foto: REUTERS/Arnd Wiegmann

Foto: REUTERS/Arnd Wiegmann

Foto: - / REUTERS

Pakistanske vlasti proglasile su izvanredno stanje suočene s rojevima pustinjskih skakavaca.
Pakistanske vlasti proglasile su izvanredno stanje suočene s rojevima pustinjskih skakavaca koji u velikim količinama jedu usjeve, dok raste zabrinutost zbog moguće nestašice hrane. 

- Suočeni smo s najgorom najezdom skakavaca u više od dva desetljeća te smo odlučili proglasiti izvanredno stanje kako bismo se nosili s prijetnjom, rekla je u subotu ministrica informiranja Firdous Ashiq Awan.

Odluku i nacionalni plan za borbu s najezdom odobrio je premijer Imran Khan nakon što je u petak obaviješten o prijetnji.

Sumnjam da ćemo biti u stanju proizvesti 27 milijuna tona žita ove godine, rekao je za njemačku agenciju dpa Nisar Khaskhali, poljoprivrednik i član poljoprivredne komore pokrajine Sind.

- Napad skakavaca je atipičan i alarmirajući, rekao je Narodnoj skupštini ministar za sigurnost hrane Makhdoom Khusro Bakhtiar.

Vlasti se bore s najezdom pustinjskih skakavaca zbog ograničenih sredstava, kazao je.

Kukac koji se hrani usjevima u lipnju je iz Irana ušao u Pakistan te je već poharao velika područja uzduž jugozapadnih okruga i opustošio polja pamuka, pšenice, kukuruza i drugih usjeva.

Skakavci su putovali sve od južne pokrajine Sind pa do zapadne pokrajine Khyber Pakhtunkhwa.

Pogodni vremenski uvjeti i zakasnio odgovor vlasti olakšali su skakavcima razmnožavanje i prelazak iz pustinje u predjele s usjevima i u obližnje gradove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!