Izvanredno stanje u Peruu

14.12.2022.

21:18

Autor: HRT/Hina/J.L.

Prosvjedi nakon opoziva predsjednika Pedra Castilla

Prosvjedi nakon opoziva predsjednika Pedra Castilla

Foto: Sebastian Castaneda / REUTERS

Peruanski ministar obrane objavio je izvanredno stanje u cijeloj zemlji, koje će stupiti na snagu u narednih nekoliko sati, čime je omogućeno vojnicima da pomognu policiji u održavanju javne sigurnosti nakon tjedan dana velikih prosvjeda i blokada cesta.

Prosvjedi su izbili nakon što je Kongres opozvao predsjednika Pedra Castilla 7. prosinca. Ljevičar izabran 2021. uhićen je nakon što je nezakonito pokušao raspustiti Kongres, što je posljednja u nizu političkih kriza posljednjih godina u toj zemlji.

Tužitelji su u srijedu rekli da traže 18 mjeseci istražnog zatvora za Castilla, koji je optužen za pobunu i urotu. Vrhovni sud Perua sastao se kako bi razmotrio zahtjev, ali je kasnije suspendirao sjednicu do četvrtka.

Castillova potpredsjednica Dina Boluarte postala je predsjednica nakon njegova opoziva.

Politički preokret izazvao je djelomično nasilne prosvjede diljem andske zemlje, posebno u ruralnim i rudarskim regijama koje su bivšeg seljaka i učitelja dovele na vlast u srpnju prošle godine.

Šest je osoba, među kojima su većinom tinejdžeri, poginulo u sukobima s policijom, objavile su vlasti. Svi su podlegli ranama od vatrenog oružja, kažu skupine za ljudska prava.

Prosvjednici su blokirali autoceste, zapalili više zgrada i ušli u zračne luke.

- Složili smo se proglasiti izvanredno stanje u cijeloj zemlji zbog vandalizma i nasilja. To zahtijeva snažan odgovor vlade, poručio je ministar obrane Alberto Otárola. Dodao je da to znači suspenziju određenih sloboda, uključujući  pravo na okupljanje, nepovredivost doma i slobodu tranzita.

Boluarte je, obraćajući se novinarima iz predsjedničke palače, pozvala na mir, istaknuvši da ne može biti dijaloga dok postoji nasilje.

Predsjednica je kazala da će pomaknuti izbore na prosinac 2023., nakon što je ranije rekla da će biti održani u travnju 2024.

Redovni izbori trebali su se održati 2026. po okončanju Castillova mandata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!