Izvješća o stranim vojnim snagama u Ukrajini i dalje predmet nagađanja

12.04.2023.

09:18

Autor: HRT/Hina

Ukrajinska vojska

Ukrajinska vojska

Foto: Khorkins / Shutterstock

Velika Britanija je jedna od više zemalja čije specijalne vojne snage djeluju unutar Ukrajine, navodi se u jednom od desetaka dokumenata koji su procurili na internet i navodno potvrđuju ono što je predmet nagađanja više od godinu dana, navodi BBC.

Dosjei koji su procurili, neki označeni kao "strogo povjerljivi", oslikavaju detaljnu sliku rata u Ukrajini, uključujući osjetljive detalje ukrajinskih priprema za proljetnu protuofenzivu, prenose mediji.

Mediji, uključujući BBC i The Guardian, izvijestili su da dokument od 23. ožujka pokazuje da je čak 50 pripadnika britanskih specijalnih snaga raspoređeno u Ukrajini zajedno s drugim zapadnim specijalnim snagama.

Prema tom dokumentu, Ujedinjeno Kraljevstvo ima najveći kontingent specijalnih snaga u Ukrajini (50), a slijede ga članice NATO-a Latvija (17), Francuska (15), SAD (14) i Nizozemska (1).

U dokumentu se ne navodi gdje se snage nalaze niti što rade.

Broj osoblja može biti mali i bez sumnje će varirati, no specijalne snage su po svojoj prirodi vrlo učinkovite. Njihovu prisutnost u Ukrajini vjerojatno će iskoristiti Moskva, koja je posljednjih mjeseci tvrdila da se ne sukobljava samo s Ukrajinom, već i s NATO-om, navodi BBC.

Američka vlada kaže da istražuje izvor curenja informacija. Britanija opovrgava točnost dokumenata

Britansko ministarstvo obrane nije komentiralo tvrdnje, ali je poručilo da navode u američkim povjerljivim dokumentima ne treba uzimati "zdravo za gotovo". U tvitu u utorak navelo da je curenje navodnih povjerljivih informacija pokazalo ono što je nazvalo "ozbiljnom razinom netočnosti".

"Čitatelji bi trebali biti oprezni u prihvaćanju navoda koji imaju potencijal širenja dezinformacija", objavio je na Twitteru glasnogovornik ministarstva obrane, no ne navodi se na koje se dokumente konkretno misli.

Što je istina?


S druge strane, mediji citiraju dužnosnike Pentagona koji kažu da su dokumenti stvarni.

Pojavljuje se i informacija da je jedan dokument, koji je detaljno navodio broj žrtava pretrpljenih u Ukrajini na obje strane, krivotvoren.

Britanska vlada ima politiku ne komentirati svoje specijalne snage, za razliku od drugih zemalja uključujući SAD.

Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je da je ministarstvo pravosuđa otvorilo kaznenu istragu i da je odlučan pronaći izvor curenja informacija.

"Nastavit ćemo istraživati i prevrtati svaki kamen dok ne pronađemo izvor ovoga i razmjere", rekao je.

No Chris Meagher, glasnogovornik Pentagona, pozvao je na oprez u "promicanju ili širenju bilo kojeg od ovih dokumenata", dodajući da se "čini da su slajdovi lažirani".

Dokumenti su možda prvi put objavljeni u chatroomu na Discordu, platformi popularnoj među igračima videoigara, izvijestili su američki mediji.

Čini se da su postovi prolazili nezapaženo izvan Discorda sve do prije nekoliko tjedana, kada su se počeli sve više dijeliti na društvenim mrežama.

Velika Britanija svo vrijeme je bila glasna u svojoj potpori Ukrajini i drugi je najveći donator vojne pomoći Kijevu nakon SAD-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!