Izvješće Human Rights Watch: Ukrajinske snage koristile zabranjene protupješačke mine

30.06.2023.

09:50

Autor: T.D./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Viacheslav Ratynskyi / REUTERS

Human Rights Watch (HRW) priopćio je u petak da je otkrio nove dokaze o tome da su ukrajinske snage neselektivno koristile zabranjene protupješačke mine protiv ruskih snaga koje su izvršile invaziju na Ukrajinu 2022.

Skupina je pozvala ukrajinsku vladu da poštuje obvezu preuzetu ranije ovog mjeseca da neće koristiti takvo oružje, istražiti sumnje na njegovo korištenje i pozvati odgovorne na odgovornost.

- Obećanje ukrajinske vlade da će istražiti očito korištenje zabranjenih protupješačkih mina vlastite vojske važno je priznanje njezine dužnosti zaštite civila, rekao je Steve Goose, direktor za oružje Human Rights Watcha u izjavi.

HRW je rekao da je svoja otkrića podijelio s ukrajinskom vladom u pismu iz svibnja na koje nije dobio odgovor.

Ukrajinsko veleposlanstvo u Washingtonu nije odmah odgovorilo na zahtjev Reutersa za komentar.

Ukrajina je 2005. ratificirala međunarodni ugovor iz 1997. koji zabranjuje takve mine i nalaže uništavanje zaliha oružja.

Rusija se nije pridružila sporazumu i njezina uporaba protupješačkih mina krši međunarodno humanitarno pravo jer su same po sebi neselektivne, stoji u izvješću.

Protupješačke mine detonira nečija prisutnost, blizina ili kontakt i mogu ubijati i osakaćivati dugo nakon završetka sukoba.

Od ruske invazije u veljači 2022., HRW je objavio četiri izvješća koja dokumentiraju da su ruske snage koristile 13 vrsta protupješačkih mina koje su ubile i ranile civile.

Novo izvješće nadovezuje se na izvješće iz siječnja prema kojem su ukrajinski vojnici ispalili rakete koje su rasule tisuće mina PMF-1 u područjima pod ruskom okupacijom u istočnom gradu Izjumu i oko njega između travnja i rujna 2022., kada su ga snage Kijeva ponovno zauzele.

U najnovijem izvješću kaže se da su svježi dokazi o tome da su ukrajinske snage koristile protupješačke mine došli iz fotografija koje je na internetu postavio pojedinac koji je radio u istočnoj Ukrajini, a koje pokazuju dijelove bojevih glava raketa Uragan 220 mm.

Svaka od tih raketa neselektivno ispaljuje 312 PFM-1S protupješačkih mina, navodi se u izvješću.

Analizom rukopisa na jednoj bojevoj glavi utvrđeno je da je prva riječ ukrajinska za "od", dok se druga riječ pisana latinicom odnosi na organizaciju u Kijevu, koju izvješće ne identificira.

Osoba koja je bila na čelu organizacije - također neidentificirana - imala je objave na društvenim mrežama koje pokazuju da su donirali sredstva ukrajinskoj vojsci putem nevladine organizacije (NGO).

Fotografije Uraganovih bojevih glava objavljene na internetu s porukama napisanim na ukrajinskom bile su povezane s drugom skupinom sa sjedištem u Ukrajini, navodi se u izvješću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!