Izvješće: Od 2009. do 2018. nestalo 14 posto koraljnih grebena u svijetu

05.10.2021.

14:42

Autor: Hina/HRT/D.D.

Od 2009. nestalo je 14% koraljnih grebena u svijetu

Od 2009. nestalo je 14% koraljnih grebena u svijetu

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Oko 14 posto koralja nestalo je u svijetu od 2009. do 2018. godine zbog klimatskih promjena, pretjeranog izlova ribe te onečišćenja, objavila je u utorak Globalna mreža za praćenje koraljnih grebena (GCRMN).

Stanje koraljnih grebena u svijetu u 2020. "daje do danas najprecizniji pregled štete koje rast temperature nanosi koraljnim grebenima u cijelom svijetu, priopćila je organizacija.


- Koraljni grebeni u cijelom svijetu izloženi su stalnom stresu koji dolazi od globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena te drugih lokalnih pritisaka kao što je pretjerano ribarenje, neodrživo upravljanje obalnim područjima i pad kakvoće vode, objašnjava GCRMN.


- Od 2009. do 2018. svijet je izgubio gotovo 14 posto koralja u koraljnim grebenima, što je gotovo 11.700 četvornih kilometara koralja ili količina veća od svih živućih koralja Australije, navodi se. 


Izvješće je sastavila na temelju podataka prikupljenih na 12.000 mjesta u 73 države. U njemu se objašnjava zašto je važno očuvanje koralja, jednako su važni za morsku floru i faunu, ali i za čovjeka jer "najmanje milijarda ljudi na Zemlji ovisi o njima da bi se prehranila i štitila od oluja i erozija".


- Iako grebeni pokrivaju manje od 1 posto oceanskog dna, oni su dom za najmanje četvrtinu cjelokupne morske flore i faune, oni su ključno stanište i izvor proteina i lijekova, objašnjava organizacija.


Studija deset koraljnih regija u svijetu pokazuje da "je izbjeljivanje koralja izazvano rastom temperature na površini mora glavni čimbenik nestanka koralja", a posebno snažna epizoda dogodila se 1998. godine.


- Klimatske promjene najveća su prijetnja svjetskim koraljnim grebenima i moramo učiniti sve da najbrže što možemo ograničimo svjetske emisije stakleničkih plinova, inzistira Paul Hardisty, glavni direktor Australskog instituta za znanost mora čije se riječi navode u priopćenju.


Izvješće je objavljeno manje od mjesec dana do COP26, samita UN-a za klimu koji počinje 31. listopada u Škotskoj.


- Brojni koraljni grebeni u svijetu otporni su i mogu se obnoviti ako im uvjeti to omoguće, navodi se u priopćenju i dodaje "To pruža nadu u dugoročno zdravlje koraljnih grebena ako se mjere poduzmu odmah".


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!