08:44 / 26.06.2020.

Autor: Branka Slavica/HRT

Izvješće State Departmenta o trgovini ljudima, Hrvatska ostaje u kategoriji 2

Foto: REUTERS/Leah Millis

Foto: REUTERS/Leah Millis

Foto: - / REUTERS

Pandemija koronavirusa pridonosi trgovini ljudima, jer je veći broj onih koji su ranjivi i ugroženi - što koriste trgovci ljudima.
Pandemija koronavirusa pridonosi trgovini ljudima, jer je veći broj onih koji su ranjivi i ugroženi - što koriste trgovci ljudima, napisao je američki državni tajnik Mike Pompeo u uvodu godišnjeg izvješća State Departmenta o traffickingu.

Predstavljajući izvješće kazao je kako Sjedinjene Države stoje na braniku ljudskih prava kao nijedna druga nacija, te kako je Trumpova administracija u rješavanje tog globalnog problema uložila pola milijarde dolara.

U odnosu na prošlogodišnje izvješće jedan se podatak nije promijenio - 25 milijuna djece i odraslih izloženo je prisilnom radu i seksualnom izrabljivanju.

Izvješće države svrstava  u tri kategorije, a najgorima ocjenjuje one zemlje u kojima vlasti izravno sudjeluju u izrabljivanju ljudi.

Na tom su popisu tradicionalno Kina, Sjeverna Koreja, Rusija i Kuba. Ove je godine listi prvi put pridodan i Afganistan zbog sudjelovanja države u regrutiranju dječaka kao vojnika i seksualnog roblja.

Kuba je na tom popisu zbog slanja liječnika u inozemstvo i zadržavanja njihove zarade. Sjeverna Koreja i Kina zbog prakse prisilnog rada u kampovima.

Hrvatska ostaje u kategoriji dva u kojoj su države koje ne ispunjavaju u potpunosti standarde američkog Akta o zaštiti žrtava trgovine ljudima, ali ulažu značajne napore u rješavanje tog problema.

State Department ocjenjuje da je u odnosu na prošlogodišnje izvješće hrvatska Vlada uložila povećane napore u rješavanje ovog problema, uključujući istrage i kaznene progone osumnjičenih, provođenje snažne kampanje za podizanje svijesti o ovom problemu. Civilne udruge dobro surađuju s MUP-om i Ministarstvom demografije, obitelji, mladih i socijalne politike.

No, u nekim područjima vlasti nisu ispunile zadane kriterije.

Izvješće navodi da je MUP negirao zlostavljanje migranata, ali da civilne udruge tvrde da policija nije identificirala žrtve trgovine ljudima među azilantima i migrantima, te da navodno policijsko zlostavljanje štetno utječe na suradnju migranata s vlastima oko prijava traffickinga.

Sudovi i dalje izriču blage kazne za trgovinu ljudima, a neki tužitelji i dalje ne razumiju ovu problematiku.

U kategoriji dva je i Irska u kojoj od 2013. nije podignuta nijedna optužnica zbog trgovine ljudima, kao i Japan.

Više od dvadeset država ostvarilo je napredak u rješavanju problema traffickinga, a u kategoriju država s najvišim standardom u borbi protiv trgovine ljudima ušle su Namibija i Singapur.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!