07:23 / 06.07.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Izvjestiteljica UN-a zatražila od Minska oslobađanje političkih zatvorenika

Aleksandar Lukašenko

Aleksandar Lukašenko

Foto: Pavel Orlovskiy/BelTA / Handout via REUTERS

Posebna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda Anaïs Marin rekla je u ponedjeljak da Bjelorusija treba odmah osloboditi oko 530 političkih zatvorenika dok je izaslanik Washingtona Benjamin Moeling nagovijestio mogućnost daljnjih ekonomskih sankcija protiv Minska.

Bjeloruske vlasti represijom su reagirale na masovne protuvladine prosvjede koji su izbili prošloga ljeta zbog optužbi za prijevaru birača na izborima na kojima je Aleksandru Lukašenku dodijeljen novi predsjednički mandat.


Predstavljajući svoje godišnje izvješće Vijeću za ljudska prava u Ženevi, posebna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda Anaïs Marin usporedila je Bjelorusiju s totalitarnom državom i istaknula "pogoršanje" situacije nakon izbora.


Istaknula je da prisilno slijetanje putničkog aviona u Minsku u svibnju koje je dovelo do uhićenja blogera "ilustrira želju vlasti da okonča sve oblike nezadovoljstva čišćenjem društva od nepoželjnih elemenata".


- Takav oblik čišćenja podsjeća na one koje su prakticirale totalitarne države, rekla je u svom govoru na vijeću sa sjedištem u Ženevi.


Marin je rekla da je više od 35.000 ljudi samovoljno lišeno slobode zbog ostvarivanja prava na slobodu mirnog okupljanja ili izražavanja solidarnosti sa žrtvama zlostavljanja.


Tri oporbena kandidata za izbore i dalje su iza rešetaka, a zbog straha od represije deseci tisuća Bjelorusa pobjegli su tražeći utočište u inozemstvu, rekla je.


Nekoliko drugih izaslanika također je kritiziralo incident sa zrakoplovom na raspravi u vijeću, uključujući veleposlanika Velike Britanije Simona Manleyja koji ga je ocijenio "nečuvenim".


Američki izaslanik Benjamin Moeling nagovijestio je nove sankcije. 


- Takav prezir prema međunarodnim normama ne može ostati bez odgovora, rekao je opisujući incident sa zrakoplovom kao "mučan". 


- Razmotrit ćemo daljnje radnje po potrebi, dodao je pozivajući se na sankcije.


Sjedinjene Države najavile su ciljane sankcije protiv ključnih članova bjeloruske vlade u svibnju nakon prisilnog slijetanja putničkog aviona i uhićenja oporbenog novinara i blogera Romana Protaseviča koji se nalazio u avionu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!