J. Koreja, SAD i Japan održavaju zajedničku vojnu vježbu na moru

17.04.2023.

09:38

Autor: Hina/HRT/D.S.

Pomorske vježbe

Pomorske vježbe

Foto: - / REUTERS

Južna Koreja, Sjedinjene Države i Japan održavaju zajedničke pomorske vježbe kako bi unaprijedili suradnju u pogledu prijetnje sjevernokorejskih raketa, objavila je južnokorejska mornarica. 

Vijest o vježbi dolazi dan nakon što su se tri države u Washingtonu dogovorile održavati regularne vježbe proturaketne i protupodmorničke obrane. 


Proteklih tjedana na istoku Azije rastu tenzije jer je Sjeverna Koreja pojačala svoje vojne aktivnost i testirala novu interkontinentalnu balističku raketu na kruto gorivo za koju stručnjaci tvrde da bi mogla olakšati lansiranja bez upozorenja. 


Vježbe u međunarodnim vodama između Koreje i Japana ujedinile su južnokorejski razarač Yulgog Yi I, američki raketni razarač Benfold i japanski razarač Atago.


Tri strane radile su na jačanju koordinacije u detekciji i praćenju te dijeljenju informacija. U vježbi je korištena virtualna meta u scenariju koji je uključivao sjevernokorejsku raketnu provokaciju, objavila je mornarica. 


I zračne snage Južne Koreje i SAD-a danas će započeti vježbe koje će trajati 12 dana. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!