Potres jakosti 8,2 pogodio Aljasku, ukinuto upozorenje na tsunami

29.07.2021.

08:55

Autor: M.M./HRT

Perryville, Aljaska

Perryville, Aljaska

Foto: SevenMaps / shutterstock

Upozorenja za tsunami ukinuta su na Aljasci i ostatku Pacifika nakon snažnog potresa od 8,2 stupnja po Richteru koji je u kasnim satima pogodio seizmički aktivnu američku saveznu državu. 

Na Aljasci su manji valovi od trideset centimetara uočeni u Sand Pointu, Old Harboru, King Coveu, Kodiaku, Unalaski i Alitak Bayu, prema američkom Nacionalnom centru za tsunami (NTWC).

Zasad nema izvještaja o ljudskim ozljedama ili materijalnoj šteti. Nakon potresa evakuirano je nekoliko priobalnih mjesta na Aljaski.

Društvenim mrežama kruže snimke potresa:

Američka geofizička služba (USGS) objavila je da se potres dogodio u 22,15 po lokalnom vremenu (6,15 po GMT-u), na dubini od 35 kilometara.

Potres se dogodio oko 91 km istočno-jugoistočno od Perryvillea na Aljaski. To je na oko 800 km udaljenosti od Anchoragea, najvećeg grada na Aljasci. Nakon tog potresa uslijedilo je još sedam slabijih potresa, od kojih su dva bila magnitude iznad 6,0, objavila je Američka geofizička služba.

Nakon tog potresa uslijedilo je još sedam slabijih potresa, od kojih su dva bila magnitude iznad 6,0.

Nakon potresa su u regiji izdana upozorenja zbog mogućeg plimnog vala. Očekuje se da tsunami neće biti prijetnja američkim državama Kaliforniji, Oregonu i Washingtonu te kanadskoj pokrajini Britanskoj Kolumbiji, rekao je Dave Snider, koordinator za upozorenja za tsunami NTWC-a.

U listopadu 2020. upozorenje na tsunami aktivirano je nakon potresa magnitude 7,5 kod obale ove američke države, no nije primijećen nikakav fenomen velikih razmjera. Potres nije izazvao žrtve niti veće štete u vrlo izoliranom i rijetko naseljenom području.

Aljaska je dio Pacifičkog vatrenog prstena, vrlo aktivnog područja za potres, koje se proteže od Aljaškog zaljeva do ruskog poluotoka Kamčatke.

U ožujku 1964. potres magnitude 9,2, najjači ikad zabilježen u Sjedinjenim Državama i svijetu, pogodio je područje Anchoragea. Trajalo je nekoliko minuta i izazvalo je razorni plimni val koji je pogodio američku zapadnu obalu, pri čemu je smrtno stradalo više od 250 ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!