Jakić: SAD mora dobro paziti da u Siriji ne strada jedan Rus

11.04.2018.

08:49

Autor: D.M./HRT

default error photo
Tomislav Jakić smatra da će se sigurno dogoditi neka vrste napada Zapada na režim Bashara al-Assada, ali ne zna se hoće li to biti 'simbiličan zračni udar' ili nešto drugo.
O tome što se događa u Siriji nakon vojnog poraza IS-a i o eskalaciji vojnih i političkih sukoba u toj zemlji u Studiju 4 govorio je vanjskopolitički komentator Tomislav Jakić.  Smatra da će se sigurno dogoditi neka vrsta napada na režim Bashara al-Assada, ali ne zna se hoće li to biti 'simbiličan zračni udar' ili nešto drugo.

Zapad razmišlja o napadu na sirijske kemijske pogone

"Trump je nepredvidiv, a s obzirom na to da je javno obećao da će do reakcije doći, on to mora i napraviti. Postao je talac vlastitih riječi", rekao je Jakić. Upozorio je da Amerikanci moraju veoma dobro paziti da u napadima ne pogine nijedan Rus. "Moskva je neslužbeno najavila kako bi u slučaju da strada ijedan Rus mogla potopiti američke brodove. To je korak do izravnog rata", kazao je.

"Assad je dva puta dobio izbore i njegov je legitimitet neupitan. On nije tipični zapadni demokratski vladar, ali ga se uporno predstavlja i kao diktatora koji napada vlastiti narod. Trump ga je u jednoj izjavi nazvao i životinjom. Nije bez vraga izreka da svakom metku prethodi riječ", dodao je Jakić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!