13:05 / 19.10.2020.

Autor: Kristina Pešić/T.V./Studio 4/HRT

Jakovina o izborima u SAD-u: Moguće je glasati za stranku kojoj ne pripadate

Foto: Olivier Douliery/Pool via REUTERS/File Photo

Foto: Olivier Douliery/Pool via REUTERS/File Photo

Foto: - / REUTERS

Glasati za stranku kojoj inače ne pripadate je moguće. Američke političke organizacije su vrlo široke i one na svojim marginama obuhvaćaju često puno konzervativnije glasače demokrata koji su puno konzervativniji od nekih republikanskih birača, rekao je u Studiju 4 Tvrtko Jakovina.
Glasati za stranku kojoj inače ne pripadate je moguće. Američke političke organizacije su vrlo široke i one na svojim marginama obuhvaćaju često puno konzervativnije glasače demokrata koji su puno konzervativniji od nekih republikanskih birača, rekao je u Studiju 4 Tvrtko Jakovina, profesor svjetske povijesti 20. stoljeća na Filozofskom fakultetu u Zagrebu

➡️ Trump i Biden bore se za rane glasove

Uz kovid 19, svjetski mediji se najviše bave američkim predsjedničkim izborima. U svjetskom žarištu broj 1, preminulo je oko 220 tisuća Amerikanaca. Donald Trump lovi drugi mandat u Bijeloj kući iz koje bi ga mogla deložirati upravo politika upravljanja pandemijom. Dok u predizbornim anketama zaostaje za Joeom Bidenom u prosjeku 10%, iščekuje se njihova posljednja debata u četvrtak. S obzirom na to da su milijuni Amerikanaca već iskoristili svoje pravo ranijeg glasanja, koliko je uopće neodlučnih birača? I koliko su pri tom važne debate?

- Amerika je sada puno podjeljenije nego što je bila u  vrijeme kada se odvijala prva debata između Kennedyja i Nixona. Političari su u to doba nastojali svoje politike proširiti i na one građane koji nisu njihova izborna baza. To se ovoga puta ne događa jer se nalazimo u svijetu koji je izoštrio svoje razlike, u svijetu koji ima veliku krizu s liderima s kojima se ne može identificirati. Podjele su sada puno veće nego u doba hladnoga rata, mi smo sada ušli u jednu novu dimenziju koja je naprosto Trumpa izgurala na mjesto na kojem jeste i za koju je on učinio sve da ju produbi i stvori jedan drugačiji oblik američke politike, rekao je Jakovina.

Smatra da je moguće da jedan tradicionalni republikanski glasač glasa za demokratskog kandidata i obrnuto, ako se pokaže da opcija za koju inače ne glasa ima bolju gospodarsku politiku.

- Glasati za stranku kojoj inače ne pripadate je moguće, kao što je moguće da republikanci od stranke koja je rušila ropstvo na jugu države postali stranka onih koji danas zagovaraju klasne podjele, a demokrati stranka koja ima nešto veću socijalnu osjetljivost. Međutim, američke političke organizacije su vrlo široke i one na svojim marginama obuhvaćaju često puno konzervativnije glasače demokrata koji su puno konzervativniji od nekih republikanskih birača. Moguće su transformacije, imali ste transformacije čitavih grupa stanovništva. U tom smislu je politički život u SAD-u vrlo živ, ustvrdio je.

Ističe da u ovom trenutku je velika stvar koliko će Trump kao ličnost od sebe odbiti republikanskih birača koji smatraju da se on previše odmakao od republikanskih politika koje su se pokazale uspješnima u razdoblju hladnog rata i nakon njega.

Komentirao je i Trumpove inzistira na imenovanju sutkinje vrhovnoga suda, iako je američka praksa da se to ne radi u izbornoj godini.

- U Sjedinjenim državama najveće povjerenje uživa Vrhovni sud. Mogućnost da se to tijelo previše "okrene" na jednu ili drugu stranu, da se neke od temeljnih sloboda koje su u Americi ostvarene zbog takvog sastava Vrhovnoga suda preokrenu. Odgovor Bidena, ako bude izabran, bit će proširenje Vrhovnoga suda kako bi se ponovno uspostavila ravnoteža, ustvrdio je Jakovina.

Komentirao je i nezapamćen interes Amerikanaca za ove izbore.

- Uzmite za primjer Atlantu koja ima 5 milijuna stanovnika. U tom gradu postoje kvartovi u kojima ljudi stoje u redu i po 8 sati da bi došli na red za glasanje. Velika je to stvar i pokazuje veliku želju da se glasa. Kod demokrata se stvorio osjećaj da ako idemo na izbore da bismo zemlju izvukli s ruba provalije, kako oni kažu, onda je bitno da pobjeda bude toliko jasna da se već u taj utorak kada izbori budu završeni a ne da se to prepusti prebrojavanju, prigovorima. To se želi spriječiti i to potiče tako veliku mobilizaciju birača, kaže.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!