James O'Brien: Rusija ne uspijeva zaobići sankcije na tehnološku robu

02.09.2022.

17:11

Autor: Hina/HRT

Sankcije Rusiji

Sankcije Rusiji

Foto: Novikov Aleksey / SHUTTERSTOCK

Rusija pokušava, ali ne uspijeva zaobići zapadne sankcije na visokotehnološke proizvode za vojne svrhe i energetski sektor te se muči da osigura inozemno financiranje, rekao je u petak koordinator Sate Departmenta za sankcije James O'Brien.

Europa, SAD, Kanada, Japan i Britanija uvele su sankcije Moskvi nakon invazije na Ukrajinu u veljači, blokirajući joj pristup deviznim rezervama, financijskim tržištima i naprednoj zapadnoj tehnologiji kako bi smanjili sposobnost Kremlja da vodi rat.

- Vidimo da sankcije djeluju, rekao je O'Brien novinarima tijekom posjeta Bruxellesu radi razgovora s europskim dužnosnicima.

- Znamo da se Rusija pokušava domoći opreme i novca. Ali to joj ne ide, dodao je.

Ruski predsjednik Vladimir Putin kaže da je zapadni ekonomski "blitzkrieg" propao, iako je priznao štete po ekonomiju vrijednu 1.8 trilijuna dolara.

Neki europski dužnosnici zabrinuti su zbog toga da bi Kina i Indija mogle pomoći Moskvi da zaobiđe sankcije tako što joj prodaju opremu koja bi se mogla koristiti u vojne svrhe, no O'Brien kaže da je Rusija pokušala, ali nije uspjela doći do materijala na taj način.

- Rusija je u situaciji da mora kupovati od nepoznatih trgovaca po nesigurnim cijenama i opremu nepoznate kvalitete. Moderna se ekonomija tako ne može voditi, istaknuo je.

Dodao je da će zapadne zemlje jačati pritisak na Moskvu idućih mjeseci tako što će "krpati rupe" u sankcijama i usredotočiti se na "slabe točke" ruskog gospodarstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!