12:47 / 25.04.2018.

Autor: I.B./HRT

Jandroković se u Švedskoj založio za osnaživanje međuparlamentarne suradnje

-

-

Foto: - / -

Jandroković je s predsjednikom švedskog Riksdaga Ahlinom razgovarao o osnaživanju bilateralnih odnosa, s naglaskom na parlamentarnu suradnju, mogućnosti gospodarske suradnje, aktualnim temama u EU-u te situaciji na JI Europe.
Međuparlamentarnu suradnju treba osnaživati i produbljivati uz redovite susrete i razmjenu mišljenja, zaključili su potpredsjednica švedskog parlamenta, švedski zastupnici i predsjednik Sabora Gordana Jandrokovića koji je prvi dan službenog posjeta toj članici EU-a završio sastancima s gradonačelnicom Stockholoma i ministricom za migracije. 

Kako je priopćila Saborska služba za medije, ranije u srijedu Jandroković i hrvatsko izaslanstvo razgovarali su s potpredsjednicom švedskog Riksdaga Ewom Thalén Finné kao i s članovima Švedsko-hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva, zatim Odbora za vanjsku politiku i Odbora za europske poslove.

U razgovorima je istaknuta potreba za osnaživanjem i produbljivanjem međuparlamentarne suradnje čemu će uz redovite međuparlamentarne susrete pridonijeti i razmjena mišljenja u području vanjske politike te u okviru Europske unije.

Usto su članovi saborskog izaslanstva tijekom današnjih susreta sa švedskim kolegama razgovarali o aktualnim temama i perspektivama Europske unije te o prioritetima u radu hrvatskog i švedskog parlamenta u području europskih poslova.

Prvi radni dan dvodnevnog uzvratnog posjeta Švedskoj Jandroković je zaključio razgovorima s gradonačelnicom Stockholma Evom-Louise Erlandsson Slorach te ministricom za migracije Helénom Fritzon.

Razvojni projekti glavnog grada Švedske u području održivog urbanog razvoja u kojemu Stockholm raspolaže velikim iskustvom i velikim rezultatima bili su tema razgovora Jandrokovića i gradonačelnice, a razmotrili su i mogućnosti suradnje sa Zagrebom.

U tu svrhu Erlandsson Slorach upućen je poziv za posjet Zagrebu i Hrvatskoj, navodi se u priopćenju.

S ministricom za migracije predsjednik Hrvatskog sabora razmijenio je mišljenja o europskoj migracijskoj politici. Hrvatski je prioritet pristupanje šengenskom području i u tom smislu Jandroković je zatražio švedsku potporu.

Posjet Švedskoj na poziv predsjednika parlamenta Riksdaga, Urbana Ahlina, Jandroković je počeo susretom s predstavnicima hrvatske zajednice s kojima je razgovarao o njihovu položaju, radu udruga i organizacija, obrazovanju, radu Hrvatske katoličke misije i osnaživanju svih aktivnosti radi očuvanja i promicanja hrvatskog identiteta. Razgovaralo se i o mogućnostima poslovnog i znanstvenog povezivanja s Hrvatskom.

Središnje teme sastanka s predsjednikom švedskog Riksdaga Ahlinom bile su osnaživanje bilateralnih odnosa, s naglaskom na parlamentarnu suradnju, mogućnosti gospodarske suradnje, aktualne teme u Europskoj uniji te situacija u jugoistočnoj Europi.

Zajednička ocjena sugovornika je da su bilateralni odnosi Hrvatske i Švedske prijateljski i u stalnom usponu, priopćeno je.

Sugovornici su razgovarali i o aktualnim temama u Europskoj uniji. Jandroković je upoznao švedskog kolegu s daljnjim hrvatskim prioritetima pristupanju šengenskom području i eurozoni, kao i pripremama Hrvatske za predsjedanje Vijećem Europske unije, s posebnim naglaskom na parlamentarnu dimenziju.

Na zanimanje švedske strane, Jandroković je iznio i ocjenu europske perspektive jugoistočne Europe s posebnim osvrtom na Bosnu i Hercegovinu i Srbiju te sigurnosnu situaciju.

U hrvatskom izaslanstvu su i zastupnici Ines Strenja-Linić, Dragica Roščić i Ante Babić, dodaje se u priopćenju.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!