Jandroković u Vilniusu: Rusija je prijetnja globalnoj sigurnosti

02.06.2023.

17:38

Autor: V.K/Hina/HRT

Gordan Jandroković

Gordan Jandroković

Foto: Ilustracija/Patrik Macek / Pixsell

Rusija je prijetnja globalnoj sigurnosti, a Ukrajinu treba nastaviti podupirati, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković na sastanku predsjednika parlamenata država članica NATO-a u petak u Vilniusu, priopćio je Hrvatski sabor.

Jandroković je istaknuo kako danas najznačajniju prijetnju globalnoj sigurnosti predstavlja višestruko negativno djelovanje Rusije, koja to čini različitim metodama: od utjecaja putem posrednika i prisile do agresije i pripajanja teritorija. Matricu djelovanja Rusije u Ukrajini usporedio je s iskustvom koje je Hrvatska prošla u agresiji prije tri desetljeća i pohvalio je prilagodljivost, vještine i snagu ukrajinskih vojnika i civila, navodi se u priopćenju.

Zagreb je u listopadu prošle godine bio domaćin Prvog parlamentarnog samita Krimske platforme, a idući samit održat će se ove godine u Pragu.

Jandroković je izrazio uvjerenje da će novi samit ove jeseni biti jednako uspješan i pozvao na produbljivanje međuparlamentarne dimenzije potpore Ukrajini, dodaje se u priopćenju.

Podsjetio je da će se u Hrvatskoj u listopadu održati donatorska konferencija za razminiranje Ukrajine i da naglasio da Hrvatska, zahvaljujući svom ratnom iskustvu, može konkretno pomoći toj zemlji.

- Zbog istog smo iskustva i među najsnažnijim zagovarateljima osiguravanja pravde za žrtve rata, rekao je Jandroković u govoru na panelu "Snažna i neovisna Ukrajina: dugoročni plan potpore za Ukrajinu".

Opisao je Ukrajinu "branikom zapadnih vrijednosti" i pozvao na nastavak potpore Ukrajini.

- Dok nemilosrdna ruska agresija nastavlja izazivati neizrecivu ljudsku tragediju i neizmjerno uništavati Ukrajinu, na udaru je cijela europska sigurnosna arhitektura i naše vrijednosti, rekao je Jandroković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!