14:17 / 21.02.2022.

Autor: T.D./HRT/Hina

Janša i Orban za diplomatsko rješenje i deeskalaciju krize u Ukrajini

Janša i Orban

Janša i Orban

Foto: Robert Anic/Bernadett Szabo / Pixsell/REUTERS

Slovenski premijer Janez Janša i mađarski premijer Viktor Orban ocijenili su u ponedjeljak na sastanku u slovenskoj Lendavi da su odnosi dviju država sve bolji i prijateljski, a osvrnuli su se i na krizu na ukrajinskoj granici te se zauzeli za traženje diplomatskog rješenja i deeskalaciju krize.

- Moj je dojam da u EU postoji potpuno jedinstvo u tome da situacija deeskalira, ali svako zveckanje oružjem nikako ne pomaže, kazao je Janša nakon susreta odgovarajući na pitanja vezana za ukrajinsku krizu.

Janša je izrazio zabrinutost daljnjim zaoštravanjem situacije rekavši da u daljnjoj eskalaciji ukrajinske krize "neće biti pobjednika" te da bi onaj "tko zvecka oružjem" morao iz povijesti znati da je "i pobjeda u pogrešnom ratu najveći poraz".

Janša je kazao da na poziv ukrajinske strane uskoro namjerava posjetiti tu državu, ako to situacija dopusti, te da je "u početnoj fazi" inicijativa više država, članica EU-a, kako bi se potaknula deeskalacija prijetećeg otvorenog konflikta.

Orban je kazao da se u potpunosti slaže s onim što je rekao Janša.

- Cilj je da ne dođe do rata i da se sačuva mir, kazao je mađarski predsjednik i dodao da je i sam u tome sudjelovao pri nedavnom posjetu Moskvi, nakon čega su Rusiju posjetili i neki čelnici velikih članica EU-a.

- No sama želja za mir nije dovoljna, za to je potrebna i snaga, a Europa nema takve vojne moći kao Rusija, naveo je mađarski predsjednik, te dodao da umjesto toga u tom procesu pregovora s Rusijom veću ulogu ima SAD.

Orban je dodao da se on kao premijer i Mađarska zauzimaju za veću vojnu suradnju u Europskoj uniji i za zajednički razvoj vojne tehnologije.

Ako bi do otvorenog rata došlo, Orban je upozorio da bi veće štete od Slovenije imala Mađarska, koja je susjedna država Ukrajine, a osjetilo bi se kroz vojni pritisak te djelovalo ekonomski destabilizirajuće.

Usto, naveo je da bi Mađarska mogla biti izložena velikom migracijskom valu iz Ukrajine i dodao kako njegova zemlja s time ima iskustva iz vremena ratova na području bivše SFRJ, kad je primila stotine tisuća izbjeglica.

Osvrćući se na energetsku situaciju u Europi i poskupljenje energenata, Janša je kazao da je dobro što je Europska komisija uvrstila zemni plin i nuklearnu energiju na svoj popis prijelaznih alternativnih energenata u planiranoj zelenoj energetskoj transformaciji.

Janša je ocijenio da bi energetski prijelaz na zelene održive izvore energije bez toga bio "iluzoran" te da su potrebni i novi koraci jer je tempo određene zelene energetske transformacije možda bio prebrz.

Orban je kazao da mađarska kućanstva, zbog rješenja koje je donijela njegova vlada, ne osjećaju energetsku krizu i poskupljenja koja je doživio zapad Europe, te da je protiv namjera Bruxellesa koji želi zbog ublažavanja klimatskih promjena uvesti "poreze na kuće i automobile", i da će se i dalje boriti da to ne pogodi mađarske obitelji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!