12:24 / 24.03.2022.

Autor: V.G./HRT/Hina

Janša za CNN: NATO-va mirovna misija u Ukrajini moguća tek nakon prekida vatre

Janez Janša

Janez Janša

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Slovenski premijer Janez Janša kazao je u razgovoru za CNN da bi u Ukrajini trebalo uspostaviti mirovnu misiju, ali da će to biti moguće tek nakon prekida neprijateljstava, prenose u četvrtak slovenski mediji.


- Tek kad se Ukrajinci obrane bit ćemo u situaciji da govorimo o misiji za očuvanje mira, do onda moramo napraviti sve da pomognemo Ukrajini da se obrani, kazao je Janša u razgovoru za američku mrežu.

Jedina organizacija koja bi takvu pravu misiju mogla obavljati je NATO, kazao je Janša, dodavši da se u tom pitanju slaže s poljskim predsjednikom vlade Mateuszom Morawieckim koji je takvu misiju tražio od Saveza.

Na to je Rusija reagirala izjavom da bi svaki kontakt između ruske vojske i NATO-a u tom smislu doveo do nepopravljivih posljedica.

Ukrajinci su odlučni da se obrane i pobijede u ratu s agresorom, a Zapad treba nastaviti sa sankcijama protiv Rusije kako bi se neprijateljstva obustavila, a u međuvremenu i dalje pomagati Ukrajinu i oružjem, kazao je Janša.

- Ruse će sankcije oslabiti i one moraju prvenstveno djelovati na ruski ratni stroj. Ruska je tehnologija zasnovana na dijelovima koji se proizvode na Zapadu i mislim da je to ono na što se sada moramo koncentrirati, istaknuo je Janša.

- U Europi smo zadnjih desetljeća zanemarivali sigurnosnu situaciju. Sada trebamo SAD više nego ikad prije poslije pada Berlinskog zida, rekao je slovenski premijer.

U Sloveniji je danas i službeno započela kampanja za parlamentarne izbore koji se održavaju 24. travnja, a Janšu oporbeni lijevi centar optužuje u zadnje vrijeme da svojim čestim medijskim i političkim istupima vezanim uz agresiju Rusije protiv Ukrajine "iskače" iz zajedničkog bloka članica NATO saveza i EU-a, koristeći tu temu da djeluje na birače.

Janša je bio među prvima koji su već na početku agresije govorili o potrebi stvaranja zone neletenja iznad Ukrajine, a prošlog je tjedna posjetio Kijev zajedno s poljskim i češkim premijerom, te govorio o tome da EU svoju diplomatsku misiju iz Lavova, gdje se trenutno nalazi, trebala vratiti u Kijev, što po navodima oporbe nije naišlo na odobravanje većih članica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!