08:49 / 08.11.2020.

Autor: HRT/Hina

Japan: Akishino službeno ustoličen za prijestolonasljednika

Foto: REUTERS

Foto: REUTERS

Foto: - / REUTERS

Prema japanskom zakonu samo muškarci mogu naslijediti tron. Naruhitova kći, 18-godišnja princeza Aiko, na to nema pravo.
Akishino, mlađi brat japanskog cara Naruhita, službeno je ustoličen za prijestolonasljednika.

Cjelodnevna ceremonija u Carskoj palači trebala se održati u travnju, ali je odgođena zbog pandemije koronavirusa. Prema japanskom zakonu samo muškarci mogu naslijediti tron. Naruhitova kći, 18-godišnja princeza Aiko, na to nema pravo. Potencijalne izmjene zakona pale su u drugi plan nakon što je Akishinova supruga rodila sina Hisahita 2006.

- Duboko promišljam o odgovornosti prijestolonasljednika i izvršavat ću svoje dužnosti, rekao je Akishino okupljenima koji su većinom nosili maske, objavila je javna televizija NHK.

Akishino (54) je jedan od trojice prijestolonasljednika zajedno s Hisahitom (14) i princom Hitachijem (84), mlađim bratom Akihita koji je prošle godine abdicirao.

Konzervativci su neskloni izmjenama zakona sukcesije, ali bi se debata o osiguranju stabilnog prijenosa vlasti mogla pojačati. Jedna opcija je dopustiti ženama, uključujući Aiko i starijim sestrama Hisahita, da zadrže svoj imperijalni status nakon vjenčanja i naslijede ili predaju tron svojoj djeci, čemu je sklona većina Japanaca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!