Japan, Britanija i Italija rade na borbenom zrakoplovu nove generacije

09.12.2022.

10:08

Autor: I.Z./HRT/Hina

Borbeni zrakoplov nove generacije

Borbeni zrakoplov nove generacije

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Japan će u suradnji s Velikom Britanijom i Italijom do 2035. proizvesti borbeni zrakoplov nove generacije, priopćile su danas tri zemlje, dok japanski arhipelag nastoji ojačati svoju obrambenu strategiju u sve napetijim geopolitičkim prilikama.

Tokio, London i Rim će sudjelovati u "ambicioznom projektu razvoja borbenog zrakoplova nove generacije" u okviru programa poznatog kao GCAP (Global Combat Air Programme), dodaju vlade.

Ova suradnja, koja treba konkretizirati zajednička istraživanja triju partnera u vrhunskoj tehnologiji na polju ratnog zrakoplovstva, kao što su bespilotne letjelice, prvi je takav korak Japana i europskih partnera u proizvodnji borbenog zrakoplova.

Potanje informacije o cijeni projekta još nisu poznate, rekao je čelnik japanskog ministarstva obrane koji dodaje da proizvodnja treba početi 2030. ili 2031. kako bi se prototip mogao izraditi do 2035.

- Kad pogledate druge zemlje, Sjedinjene Države imaju F35, Europa ima Eurofighter. Mi ćemo svakako nastojati proizvesti borbene zrakoplove koji će imati bolje karakteristike od ovih modela, dodao je čelnik.

Nositelji projekta su japanski Mitsubishi Heavy Industries, britanski BAE Systems i talijanski Leonardo, piše japanski gospodarski list Nikkei.

- Odlučni smo braniti slobodan i otvoren međunarodni poredak utemeljen na pravilima, što je važnije no ikad, u vremenu kada se načela osporavaju, a prijetnje i agresije rastu, ističu tri zemlje u priopćenju.

Japan, čija je vojna strategija uvelike ovisna o američkom savezniku, želi drastično povećati kapacitete na tom polju kako bi se mogao nositi sa sve većim prijetnjama iz zemalja kao što su Sjeverna Koreja, Kina i Rusija, nakon invazije na Ukrajinu.

Tokio je ovog tjedna najavio da će povećati izdvajanja za obranu za 56 posto u razdoblju 2023.-2027. u odnosu na pet prethodnih proračuna te da će do 2027. povećati svoj proračun za obranu na 2 posto BDP-a s dosadašnjih maksimalno 1 posto.

Takvi planovi su sporni u zemlji koja od 1947. ima pacifistički Ustav što umnogome ograničava sredstva i misije njezinih "samoobrambenih snaga", kako naziva svoju vojsku.

- SAD podupire sigurnosnu i obrambenu suradnju Japana i europskih saveznika i partnera koji s njim dijele iste vrijednosti (...) kako bi razvili svoj borbeni zrakoplov, ističe se u zajedničkom priopćenju američkog i japanskog ministarstva obrane.

SAD i Japan razgovaraju o "autonomnim sustavima" koji bi mogli pratiti projekt japanskog borbenog zrakoplova i dogovorili su se o "početku konkretne suradnje iduće godine", kako bi "zajednički odgovorili na buduće prijetnje" u azijsko-pacifičkoj regiji, dodaje se u priopćenju.

Smatra se da će budući borbeni zrakoplov biti nasljednik japanskog Mitsubishija F-2 koji je proizveden u suradnji s američkim Lockheed Martinom a prvi put je poletio 2000.

Zadnjih tjedana ugovor su potpisali i francuski Dassault i europski Airbus o sljedećoj fazi skupog i složenog projekta europskog borbenog zrakoplova FCAS (Future Combat Air System) koji je počet 2017. a do 2040. treba zamijeniti francuske borbene zrakoplove Rafale te njemački i španjolski Eurofighter.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!