07:10 / 09.05.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Japan će "uzeti vremena" za prekid uvoza nafte iz Rusije

Japanski premijer Kishida

Japanski premijer Kishida

Foto: REUTERS / REUTERS

Japan će uzeti vremena za prekid uvoza ruske nafte, objavio je u ponedjeljak premijer Fumio Kishida nakon susreta G7 na kojem je donesena odluka o obustavi uvoza iz Rusije.

Zemlje G7 su se na susretu u nedjelju obvezale da će zabraniti ili potpuno obustaviti uvoz nafte iz Rusije, ne navodeći kakve je točno obaveze preuzela svaka od članica Njemačka, Kanada, SAD, Francuska, Italija, Japan i Velika Britanija.

Za državu koja je jako ovisna o uvozu energenata, to je teška odluka. No koordinacija zemalja G7 ključna je u ovakvim vremenima, rekao je Kishida novinarima.

Što se tiče vremenskog okvira za redukciju ili zaustavljanje uvoza iz Rusije, razmotrit ćemo ga dok procjenjujemo situaciju, naglasio je japanski premijer.

- Uzet ćemo si vremena da poduzmemo korake prema postupnom zaustavljanju uvoza, dodao je Kishida, ne navodeći detalje.

U Japan od sredine travnja nije stigao niti jedan tanker s ruskom naftom, prenosi Reuters. U tom mjesecu je iz Rusije u Japan stiglo oko 1,9 milijuna barela, što je 33 posto manje nego isti mjesec prije godinu dana.

Rat u Ukrajini naglasio je japansku ovisnost o ruskim energentima. Azijska država ukupno uvozi 33 milijuna barela ruske nafte, što je 2021. iznosilo ukupno 4 posto ukupnog uvoza.

Japanska vlada i tvrtke imaju vlasničke udjele u naftnim i LNG projektima u Rusiji, uključujući dva na otoku Sahalinu iz kojih su izašli zapadni partneri Exxon Mobil i Shell.

Hirokazu Matsuno, dio japanske vlade, u ponedjeljak je objavio da Japan neće odustati od svojih udjela u projektima Sahalin 1 i 2 jer su oni iznimno važni za stabilnost japanskog energetskog tržišta. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!