12:50 / 07.05.2021.

Autor: Hina/HRT

Japan cijepio tek dva posto stanovništa, cjepivo se gomila

Japan je do druge polovice travnja uvezao 28 milijuna doza Pfizerova cjepiva

Japan je do druge polovice travnja uvezao 28 milijuna doza Pfizerova cjepiva

Foto: Kyodo / Reuters

Neiskorištena cjepiva protiv covida-19 u Japanu približavaju se brojci od više desetaka milijuna doza u trenutku kada bi zemlja trebala odobriti još dva cjepiva, a kampanja cijepljenja se i dalje odvija vrlo sporo zbog logističkih propusta.

Japan je do druge polovice travnja uvezao 28 milijuna doza Pfizerova cjepiva, ali je do sada iskorišteno tek 15 posto tih zaliha, dok je ostatak od 24 milijuna doza i dalje uskladišten u zamrzivačima.

Količina cjepiva u Japanu će se drastično povećati nakon što nacionalni regulator 20. svibnja odobri cjepiva koja su razvila tvrtke Moderna i AstraZeneca, objavila je u petak japanska radiotelevizija (NHK).

Prva pošiljka cjepiva Moderne je već stigla, a lokalni domaći partneri pripremaju isporuku 30 milijuna doza cjepiva AstraZenece.

Ovaj i sljedeći mjesec Pfizer bi trebao isporučiti više od 35 milijuna doza cjepiva.

No unatoč osiguranim velikim količinama cjepiva, najviše od svih zemalja u Aziji, Japan, koji se priprema za održavanje ljetnih Olimpijskih igara, iskoristio je za cijepljenje zdravstvenih radnika i starijih ljudi tek četiri milijuna doza.

Oko dva milijuna zdravstvenih radnika još uvijek čeka na prvu dozu cjepiva.

Do sada je u Japanu cijepljeno samo 2,2 posto stanovnika, najmanje u odnosu na ostale bogate zemlje.

Vlada je objavila da želi do srpnja cijepiti 36 milijuna starijih građana, no da bi se taj cilj postigao potrebno je dnevno dati 800.000 injekcija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!