10:27 / 03.07.2020.

Autor: M.M./Hina

Japan neće ponovno uvesti izvanredno stanje zbog koronavirusa

Ilustracija (REUTERS/Kim Kyung-Hoon)

Ilustracija (REUTERS/Kim Kyung-Hoon)

Foto: - / REUTERS

Japan neće ponovno uvesti izvanredno stanje zbog koronavirusa, unatoč tome što je u Tokiju zabilježen najveći dnevni porast broja zaraženih.
Japan neće ponovno uvesti izvanredno stanje zbog koronavirusa, kazao je glasnogovornik vlade, dok je u Tokiju zabilježen najveći dnevni porast broja zaraženih u posljednja dva mjeseca, čemu su uzrok slučajevi povezani s noćnim klubovima u japanskoj prijestolnici.

-
Epidemija koronavirusne bolesti - iz minute u minutu    

Potvrđena su 124 nova slučaja u Tokiju, što je porast u odnosu na 107 dan ranije, što je dijelom uzrokovano povećanim testiranjem radnika u četvrtima Shinjuku i Ikebukuro, koje su poznate po noćnom životu.

Ipak, broj težih slučajeva opada i nije potrebno uvesti izvanredno stanje koje je ukinuto 25. svibnja, kazao je glasnogovornik vlade Yoshihide Sua.

Japan bilježi iznimno male stope zaraze, ali zbog porasta broja zaraženih pojavila se mogućnost uvođenja dijela restrikcija.

U Tokiju je treći stupanj uzbune, od ukupno četiri, pri čemu prvi stupanj uzbune označava najteže stanje, kazala je guvernerka Yuriko Koike, navodeći da nema trenutnog rizika za kapacitete medicinskih ustanova.

Zbog restriktivnih mjera japanska se ekonomija, u prvom kvartalu, našla u recesiji, dok se veći pad očekuje u drugom kvartalu, od travnja do lipnja.

Izvanredno stanje dalo je guvernerima 47 japanskih prefektura snažnije ovlasti koje su im omogućile da apeliraju na ljude da ostanu kod kuće te da se zatvore poslovni objekti, međutim nisu bile propisane kazne za nepridržavanje.

Vlada razmatra reviziju zakona kojom bi se ojačala primjena karantene na zahtjev, prenosi novinska agencija Jiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!