10:43 / 05.09.2020.

Autor: HRT/Hina

Japan obustavio potragu za posadom prevrnulog stočnog broda

Foto: Japanska obalna straža/via Reuters

Foto: Japanska obalna straža/via Reuters

Foto: - / REUTERS

Potraga se nastavila do podneva po japanskom vremenu, no nisu pronađeni ostali članovi posade.
Japanska obalna straža obustavila je potragu za članovima posade koji su nestali sa stočnog broda u Istočnokoneskom moru zbog lošeg vremena uzrokovanog tajfunom, rekla je obalna straža. 

Treći član posade s broda Gulf Livestock 1 koji se prevrnuo u oluji nedaleko od Japana i na kojemu su bila 43 člana posade i blizu 6000 grla stole, pronađen je živ.

Potraga se nastavila do podneva po japanskom vremenu, no nisu pronađeni ostali članovi posade te su brodovi, avioni i ronioci povučeni iz potrage zbog lošeg vremena, rekao je Junpei Sakaguchi, časnik odjela za potragu i spašavanje 10. regionalnog pomorskog stožera pri Japanskoj obalnoj straži.

- Planiramo nastaviti potragu kad se poboljšaju morski i vremenski uvjeti, no ne znamo kad će to biti, jer će ovisiti o vremenu, rekao je.

Moćni tajfun Haishen približava se jugozapadu Japana, a meteorolozi upozoravaju na snažne kiše, velike valove i oseke.

Brod Gulf Livestock 1 poslao je poziv upomoć zapadno od otoka Amami Oshima u jugozapadnom Japanu u srijedu, dok je tajfun pogodio područje sa snažnim vjetrovima i uzburkao more.

Japanska obalna straža priopćila je da se brodu Gulf Livestock 1, teškome 11.947 tona, pokvario motor prije nego što su ga svladali valovi te je potonuo, rekao je Sareno Edvardo s Filipina, spašen kasno u srijedu pripadnicima obalne straže.

Svim članovima posade - među kojima je bilo 39 Filipinaca, 2 Australca i 2 Novozelanđana - rečeno je da stave pojaseve za spašavanje kad se brod prevrne, rekao je Edvardo.

Teretni brod otplovio je iz Napiera 14. kolovoza i trebao je stići u Tangshan u Kini u petak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!