08:58 / 17.02.2021.

Autor: Hina/HRT

Japan počeo s programom cijepljenja

Cjepivo protiv koronavirusa

Cjepivo protiv koronavirusa

Foto: Ilustracija/Zeljko Lukunic / Pixsell

Japan je pokrenuo prvu etapu svoje kampanje cijepljenja protiv koronavirusa, kojom kani najprije zaštititi 40.000 djelatnika medicinskog sektora pet mjeseci prije otvorenja Olimpijskih igara u Tokiju, odgođenih prošle godine.

Prve injekcije cjepiva Pfizer/BioNTecha, prvog odobrenog u Japanu, jutros su dobili djelatnici jedne od bolnica u glavnom gradu.

Japan predviđa u prvoj fazi dobrovoljno cijepiti 40.000 zdravstvenih djelatnika na prvoj liniji svakodnevne borbe protiv koronavirusa. Vlada se nada da će zatim do ožujka cijepiti cjelokupno osoblje zdravstvenih službi ili 3,7 milijuna ljudi.

Cijepljenje osoba starijih od 65 godina trebalo bi u najboljem slučaju početi u travnju. Vlada još nije precizno odredila raspored cijepljenja za preostalo stanovništvo od 126 milijuna.

Proces odobrenja cjepiva u Japanu zaostaje za Europom i Sjedinjenim Državama jer se traži da se u zemlji provedu dodatna klinička ispitivanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!