08:39 / 04.09.2018.

Autor: I.H./Hina

Japan pogodio najsnažniji tajfun u 25 godina

-

-

Foto: - / -

Jebi putuje prilično brzo, 45 km/h, nastavljajući putanju u smjeru sjever-sjeveroistok. Trebao bi proći zapadnim dijelom glavnog otoka Honshua.
Zbog vrlo snažnog tajfuna, najsnažnijeg koji je izravno pogodio Japan u proteklih 25 godina, Japan je izdao naredbu za evakuaciju više od milijun ljudi i otkazao stotine letova. Poginulo je najmanje šestr osoba.

Tajfun Jebi, 21. u sezoni u Aziji, pogodio je prefekturu Tokushima na jugozapadu zemlje, na otoku Shikoku, objavila je meteorološka agencija. Oluju prati vrlo snažan vjetar koji na mahove mjestimice doseže gotovo 220 km/h.

S vjetrom od 160 do 190 km/h u središnjem dijelu, Jebi je svrstan u kategoriju "vrlo snažan", najsnažniji je od 1993., istaknuo je Ryuta Kurora, dužnosnik nacionalne meteorološke agencije.


Jebi putuje prilično brzo, 45 km/h, u smjeru sjever-sjeveroistok. Trebao bi proći zapadnim dijelom glavnog otoka Honshua. Očekuje se i olujna kiša, naglasile su vlasti.

Premijer Shinzo Abe otkazao je put na zapad i sazvao krizni sastanak na kojem je zatražio od stanovništva "da poduzme mjere opreza radi zaštite". 

Veliki trgovački centri na području Osake danas su zatvoreni.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!