08:39 / 04.07.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Japan: Potraga za nestalima nakon blatne bujice otežana zbog kiše

Potraga za nestalima

Potraga za nestalima

Foto: Kyodo / via REUTERS

Potraga za 20 nestalih nakon smrtonosne blatne bujice u Japanu nastavila se nakon što su neprestane kiše zakomplicirale napore stotina spasilaca. 

Dosad je 10 osoba spašeno iz domova zarobljenih u blatu, objavila je javna televizija NHK. Procjenjuje se da je na mjestu događaja oko 1000 spasilaca, uključujući pripadnike vojske. No morali su privremeno obustaviti potragu zbog kiše.

Obilne kiše uzrokovale su u subotu masivni blatni odron u prefekturi Shizuoki, jugozapadno od Tokija.

Najmanje dvije žene poginule su u nesreći u obalnom gradu Atamiju, poznatom po vrućim kupkama, izvijestili su lokalni mediji.

Deset kuća je uništeno, a do 300 je oštećeno. Operacije raščišćavanja teškom opremom također su se nastavile u nedjelju.

S obzirom na omekšalo tlo, vlasti upozoravaju na nove odrone tla i poplave u drugim područjima, a idućih dana očekuje se još kiše.

Stručnjaci navode da se blatna bujica u Atamiju kretala brzinom od oko 40 kilometara na sat.

Prema službenim podacima, u posljednjih 10 godina bilo je oko 1500 odrona godišnje u planinskoj otočnoj zemlji - gotovo dvostruko više nego u prethodnom desetljeću.

Stručnjaci porast oborina pripisuju klimatskim promjenama. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!